Idén Április óta az Alapítvány autói Vredestein abroncsokkal indulhatnak szolgálatba!

Mentő Lánchíd2005 óta mentenek életeket a Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyermekintenzíves szakorvosai és mentőápolói az Országos Mentőszolgálattal szorosan együttműködve. Jelenleg, 3 teljes mentőfelszereléssel  rendelkező személyautóval látják el életmentő munkájukat az Alapítvány munkatársai. Az Országos Mentőszolgálaton keresztül riasztható rohamkocsik, rövid idő alatt ott teremnek, legyen szó autópályákon történt balesetekről, gázolásokról, gázrobbanásokról, újraélesztésekről vagy ikerszülésekről, Budapesttől Balaton és Pécsen át Győrig.

Az Alapítvány új ellátási modellek kidolgozásán munkálkodik, és részt vesz az új szakmai szabályok előkészítésében. Az orvosok munkája során hatékonyabban kihasználható, és sokkal gazdaságosabb ez a fajta ellátási modell, hiszen a segítség személyautón érkezik, amivel a gyermekek állapotának stabilizálása után tovább tudnak menni az orvosok és ápolók, a következő esethez.

Ez idő alatt nem kell fölösleges utat megtenni az orvosnak, a helyszínre érkező a kisbeteg szállítását végző mentővel a kórházig – mondta el az Alapítvány elnöke Dr. Gesztes Éva.

Jelenleg 3 autóval, valamint 40 orvossal és ápolóval folyik a mentés. Összes orvosuk mellékállásban dolgozik, az ápolók pedig egy különleges szakmai képzés után, főállásban. Az OMSZ mentőorvosai, munkájuk során átlagban 100-ból 6 esetben találkoznak gyermekekkel, és ebből csupán 1 olyan van, aki nagyon súlyos állapotban van. Ehhez képest az Alapítvány orvosai és ápolói a mindennapi rutinnak köszönhetően sokkal felkészültebben tudják ellátni a legkisebbeket. A mentés mellett ingyenes elsősegély tanfolyamon szeretnék megtanítani a jelentkezőknek, hogy ha bekövetkezik a baj, mi a teendő. A tapasztalatok szerint a balesetek 80 százaléka megelőzhető lenne, hiszen nagy részük szülői mulasztás miatt következik be. Emellett sokszor előfordul, hogy a felnőtteknek fogalmuk sincs arról, hogy mit kezdjenek, a bajba jutott gyerekkel. Pedig az első 15 perc a legfontosabb – tette hozzá a szakmai vezető.

Mostantól a kiérkezési idő talán még rövidebb lehet, mivel az Apollo Vredestein Kft. az Alapítvány autóira 12 db nyári és 12 db téli Vredestein gumiabroncsot adományozott, a cég tesztgyőztes abroncsaiból. Az autók felszerelését időben egy kicsit hátráltatta a tél makacskodása, de az első április hétvégén a cég viszonteladói hálózatának, a Vredestein Club (www.vrclub.hu) három szervizében, Budapesten a Flotta Szerviz Kft. , Pécsett a Szilasi Commer Kft. és Győr-Ménfőcsanakon a Marosi Gumi Kft. műhelyeiben került új, magas minőségű, megbízható Sportrac 5 és Ultrac Cento abroncs a mentőautókra.

A teljességhez az is hozzátartozik, hogy a szerelést végző műhelyek az elvégzett munkát ellenszolgáltatás nélkül végezték el, sőt már most felvállalták a téli átszerelést is. Az adományozás folyamán abban is megállapodtunk, hogy az Apollo Vredestein Kft. nemcsak egyszerűen az abroncsok átadásával támogatja az Alapítványt, hanem igyekszik nyomon követni abroncsok életét is, használati körülményeit, hogy azok a lehető legjobb, legnagyobb biztonságot adó vezetést nyújthassák a gépkocsivezetők számára. Az átszerelés egy időben történt a három különböző városban, az alapítvány kérése szerint korán reggel, hogy a szolgálatból minél kevesebb időt essenek ki az autók.

A budapesti autó átszerelését meg is örökítettük, és szinte ahogy az utolsó kép elkészült, a személyzet riasztást kapott. Egy otthonszüléshez kellet kivonulniuk, ahol az újszülöttet kellett újraéleszteni. Reméljük, hogy az új abroncsok is hozzájárultak a gyors és biztonságos megérkezéshez.

Az Alapítvány egyébként semmilyen állami támogatást nem kap, mert nem szeretnének elvenni az amúgy is finanszírozási gondokkal küzdő mentőszolgálat büdzséjéből. A működéshez szükséges pénz és eszközállomány, pályázatokból és támogatásokból áll össze. Az Alapítvány a hagyományos adományok mellett a 1788-as adományvonalon várja a felajánlásokat. Ezekre a felajánlásokra annál is inkább szüksége van az Alapítványnak, mivel pár hónappal ezelőtt egy kivonulás során a negyedik autójuk balesetet szenvedett és totálkárosra tört.

logo_vredestein-750x280