Védett kontra gazdálkodható földek

index
.

Természetvédelem alatt álló területen gazdálkodást folytatni? Nem lehetetlen, ha az érintettek betartják a hatályos szabályokat. Fejér megyében is több ilyen terület van.
Nincs könnyű helyzetben a mezőgazdaság – halljuk lépten-nyomon. Nehéz a természetvédelemben hatékonyan dolgozni akarók dolga – ez is sokszor olvasott mondat. Ám hogy jön össze a két terület? Nagyon is gyakran – derül ki Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága vezetőjének szavaiból.
A mezőgazdasági tevékenység az utóbbi években alapvetően átalakult. A ’80-as évekre a világháború okozta mennyiségi termelési igény a fenntarthatóság felé tolódott, míg a ’90-es évekre az agrár-környezetgazdálkodási (AGK) irányelvek váltak meghatározóvá. Ilyen programokat valamennyi EU-országnak meg kell hirdetni, de a gazdálkodók önkéntesen csatlakozhatnak. Lényegében arról van szó, hogy nekik sok környezetvédelmi előírást be kell tartaniuk, így a gazdálkodásuk korlátozott, ezért kapják a plusz támogatást. A teljes cikket itt találja.