Új elemekkel bővül a háztáji program

www.diverziti.hu
www.diverziti.hu

Új tenyésznyúltelepet avattak fel Gödöllőn, a Haszonállat-génmegőrzési Központ területén csütörtökön; a telep biztosítja a magyar óriásnyúl genetikai hátterét egy új háztáji programhoz is.
A központ tájékoztatása szerint a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából tartott szakmai tanácskozáson a szakértők beszámoltak a már futó, illetve az éppen megkezdett programokról, amelyek a háztáji gazdálkodást és a génmegőrzést egyaránt szolgálják. Két éve indult az eddig legszélesebb körben elterjedt Nyúl-unk a munkáért program. Ennek keretében 2011-ben 200, tavaly pedig csaknem 90 család kapott tenyésznyulat, takarmányt és tudást az állattartáshoz.
Indul egy új program is, amelynek keretében magyar óriásnyulat tenyésztenek természetközeli takarmányozással, technológiával; a kiváló minőségű és állatvédelmi szempontból ideális körülmények között előállított húst a legigényesebb piac is keresi.nyulas_fej A tenyésztelepet, ahol a magyar óriás nyúl genetikai hátterét biztosítják a programhoz, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Poprády Géza avatta fel a gödöllői kutatóintézet területén – olvasható a tájékoztatóban.
Szintén évek óta tart a Hungaricum Baromfi program. Ennek keretében faluközösségek, családok az önkormányzatok által szervezve tartanak őshonos baromfifajtákat. Napos csirkét, speciális takarmányt kapnak, oktatáson vesznek részt, a hízott baromfit, illetve tojásukat pedig szervezetten dolgozzák fel és értékesítik.
MTI