Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) elfogadta azt a tudományos véleményt miszerint a Biomin® BBSH 797 baktérium törzse biztonságos és hatékony. A jól ismert Mycofix® termékcsalád részeként ez a mikroorganizmus képes a trichotecének csoportjába tartozó mikotoxinokat ártalmatlan metabolitokká alakítani.


A BIOMIN elsőként kapta meg a világon az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal pozitív állásfoglalását a mikotoxinok biotranszformációjára vonatkozóan. Tudományos alapokon nyugvó véleményük szerint a Biomin® BBSH 797 törzs nem csak biztonságos az emberi, állati szervezetre és a környezetre, de látványosan hatékony is a megcélzott állatfajokban.

Az Európai Bizottság kérését követően, az EFSA állati takarmány kiegészítőkkel foglalkozó bizottsága (FEEDAP) elismerte, hogy a termék hatékonyan hasítja le a trichotecének epoxi-csoportját és ez által nem toxikus, ártalmatlan metabolitok jönnek létre. A bizottság úgy találta, hogy az ex vivo és in vivo kísérletek tanulsága szerint, a termék az állatok toxintartalmú takarmánnyal való etetése során is hatékony.

A trichotecének a mikotoxinok legnépesebb csoportját alkotják. Mezőgazdasági szempontból az A-típusba tartozó T-2 és a Diacetoxyscirpenol, valamint a B-típusba tartozó DON és a Nivalenol a legfontosabbak. Ez az egyik legelterjedtebb mikotoxin csoport, amely nem csak Európában, de az egész világon jelen van. A BIOMIN legújabb, 2012-es mikotoxin riportja szerint, amely 4023 minta vizsgálati eredményeit tartalmazza világszerte, a minták 64%-ban volt megtalálható a DON és az átlagos szennyezettségi szint 1000 ppb fölött volt.

„2010-ben mi voltunk az első takarmány kiegészítőket gyártó cég, aki elindította egy aflatoxinok ellen hatékony toxinkötő engedélyeztetését és kapott elsőkét pozitív visszajelzést az EFSA-tól a termék engedélyezését illetően. A Biomin® BBSH 797 trichotecének biotranszformációjára képes törzsének anyaga csupán néhány hónappal az EFSA hivatalos irányelveinek kiadása után került beadásra 2012-ben” mondta Dian Schatzmayr, a BIOMIN mikotoxinokkal foglalkozó kutatóközpontjának igazgatója.
„A tény, hogy az értékelési folyamat rekordidő alatt végbement, ismételten igazolja a kutatás-fejlesztésre fordított befektetések indokoltságát és a BIOMIN vezető szerepét a mikotoxinok elleni védekezésben.” folytatja Schatzmayr.