A megye déli részén megdőlt a gabona

Két hét alatt alaposan eláztatta a talajt az a csapadék mennyiség, amely május 27. és június 10. között hullott Bács-Kiskunban. A megyében 58,6 milliméter csapadékot mértek a szakemberek – tájékoztatta lapunkat Pogonyi Tibor, a Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője. Ahol nem tudták optimális időben elvégezni a gombabetegségek ellen a védekezést, ott a minőségében okozott károkat a csapadékos idő. A hűvös időjárás miatt kevésbé jól hasznosultak a kiszórt tápanyagok, ezért közepesen jó termés várható a gabonafélékben. A június első dekádjában lehullott csapadék az érésben lévő cseresznyében okozta a legtöbb kárt. A korai érésű Bigarreau Burlat, Valerij Cskalov, Tünde fajták nem tudták elkerülni a repedést.

cserkert.hu
cserkert.hu/Bigarreau Burlat

Ezeknél a fajtáknál akár 50 százalékot is meghaladó mértékű a repedt szemek aránya. A megyében mintegy 130 hektáron termesztett szabadföldi szamóca a legrosszabbkor kapta a gyakori esőket. Ez mind a szedést, mind a gyümölcs épségét nagyban rontotta. A szántóföldi zöldségtermesztés terén a palántázott állományok fokozott növényvédelméről kell gondoskodni. A paprika- és paradicsomkultúrák számára nem tett jót a hűvös júniusi időjárás, fáznak a növények, megrekedt a növekedésük.
A zöldborsóban a kötött talajon lévő állományok szenvednek a sok víztől. Itt a mélyebb lefolyástalan területeken már a gyökérpusztulás jelentkezik. A talajjal közvetlenül érintkező termések rothadnak. Ez súly és minőségcsökkenést okoz – mondta az igazgató.
baon.hu