Június 24-ig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

uzleti.hu
uzleti.hu

Az árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentésére legkésőbb június 24-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak, a bejelentéseket a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek a Nébih honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével – tájékoztatta pénteken a Nébih pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a lehetőséggel azok a termelők élhetnek, akiknek mezőgazdasági területét elöntési kár vagy a védekezés, mentés, magas vízállás miatt másodlagos kár érte. A kárfelmérés kiterjed az ártéren és az azon kívül elhelyezkedő mezőgazdasági területekre, mint a gyep, rét, legelő, kaszáló, szántó, kertészeti kultúrák.
Káreseménynek tekinthető az árvíz által okozott közvetlen elöntési kár, valamint annak közvetett hatásai is, például a védekezés, mentés során bekövetkezett taposás, a magas vízállás hatására kialakult belvízkár – fakadóvíz, átszivárgás, buzgár, talajvízszint emelkedés -, valamint a menekülő vadak által okozott kár.
A Nébih felhívja a figyelmet arra is, hogy a dunai árvíz kárfelmérése során tett bejelentés nem helyettesíti az agrár kockázatkezelési rendszerben előírt kárbejelentést.
MTI