Eltűnhet a napraforgó Magyarországról?

A napraforgó termesztésének végét is jelentheti Raskó György agrárközgazdász szerint az, hogy Brüsszel betiltotta a neonikotinoid alapú csávázószereket. A lépés nyomán ugyanis a jövőben már nem érné meg termeszteni a növényt, jóllehet a napraforgó eddig az egyik legjövedelmezőbbnek számított a gazdák körében.

www.patriotaeuropa.hu
www.patriotaeuropa.hu

Magyarország esetében a repce, a kukorica, és a mostani feltételezések szerint különösen a napraforgó esetében érintheti érzékenyen a termelőket a változás.
„A napraforgó jól jövedelmező növény, ám ha a költségek nőnek, akkor jelentősen megváltozhat a helyzet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a lépés eredményeképp a napraforgó termesztésének költségei olyan mértékben megnő, hogy a kontinens tartósan hátrányba szorulhat a világ más termőterületeivel szemben. „Ukrajnában, Oroszországban, Argentínában és más országokban, ahol nincs ilyen tiltás, sokkal kisebb költségszintek mellett lehet majd napraforgót termeszteni. Ennek eredményeképp még az Európába szállítás költségeivel együtt is versenyképesebb lehet majd ezen országok termelése az alacsonyabb költségek miatt. Itt tehát versenyképességi problémáról van szó, amely az egész Európai Uniót érinti majd” – fogalmazott az agrárközgazdász.
vg.hu