Fitogének – a kulcs az emészthetőségben rejlik

biomin 2013 06Mivel a takarmánybeszerzés a sertéstenyésztés költségeinek 70%-át teszi ki, a jelenlegi rekord magas takarmányárak komoly fejtörést okoznak a sertéstenyésztőknek. Ezért fenntartható megoldások szükségesek, amelyek közül az egyik a takarmányhasznosítás költséghatékony optimalizálása lehet.

A növényi nyersanyagok rosszabb emészthetősége nemcsak az alacsony takarmányhatékonyságban, hanem a közvetlenül a gyomor-bél traktusra gyakorolt  negatív hatásokban is megmutatkozik. Minél rosszabb az emészthetőség, annál több  emésztetlen takarmány kerül a belekbe, amely szakasz így mikrobiális fermentációnak  van kitéve. A mikrobiális fermentáció elsősorban a vastagbélben megy végbe, kisebb  mértékben azonban a vékonybélben is. A megemésztetlen nitrogéntartalmú vegyületek  (pl. fehérjék) jelenléte kedvez az ammónia és a biogén aminok bélflóra általi  előállításának.

Ezek a metabolitok nemkívánatosak egyrészt toxikus hatásuk miatt, másrészt azért,  mert a táplálkozási szempontból létfontosságú aminosavak dekarboxilezésével jönnek létre. A kadaverin például lizinből, a szkatol pedig triptofánból keletkezik. Ezért bélrendszeri egyensúlytalanság jön létre, ami fokozott gyulladásos folyamatokhoz és a bélszövet folyamatainak felgyorsulásához vezet, ez pedig gyengébb teljesítményt és hasmenést okoz.

Így a jobb emészthetőség növeli a táplálkozási szempontból létfontosságú aminosavak mennyiségét, és mentesíti az állatot a bélrendszeri egyensúlytalanságtól.

Fitogén takarmányadalékok
Egyre több tudományos értekezést tesznek közzé arról, hogy a fitogén – vagyis növényi eredetű – anyagok számos állatfajnál, többek között a sertésnél is pozitív hatással vannak a takarmányhatékonyságra. Ilyen fitogén anyagok a gyógynövények, a fűszerek, valamint a például szegfűszegből, ánizsból, kakukkfűből, édesköményből, citromfűből és sok más növényből származó illóolajok és nem illékony kivonatok. Ezen anyagok ízesítő tulajdonságait és az emésztésre és közérzetre gyakorolt pozitív hatásait az emberi táplálkozás területén már évezredek óta ismerjük. Az ízesítő tulajdonságok mellett a fitogén vegyületek további hatásai közé tartozik a nyál- és gyomornedvképződés elősegítése, valamint a gyomor-bél traktusban kifejtett  gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális hatás.

Tekintettel a rendelkezésre álló növényi anyagok biodiverzitására és ebből következő nagy számára, a fitogén vegyületek állati táplálkozásban való hasznosítása számtalan lehetőséggel kecsegtet. A  piacon jelenleg elérhető termékek vagy egyetlen összetevőn (pl. oregánóolaj), vagy  növényi eredetű anyagok komplex keverékein alapuló takarmányadalékok. Az ilyen  anyagok teljes takarmányban való jelenléte tonnánként néhány száz grammtól több  kilogrammig terjed, a fitogén vegyületek takarmányadalékon belüli koncentrációjától függően.

A fitogén takarmányadalékok hatásai a tényleges összetevők függvényében  számottevően eltérőek lehetnek. Mivel ezek az adalékok kifejezett ízesítő tulajdonságokkal rendelkeznek, ízletesebbé is tehetik a táplálékot. Az egyes fitogén anyagok ízesítő tulajdonságai természetesen óriási különbségeket mutatnak.

E tekintetben a komplex keverékek előnyösebbek az egyösszetevős termékeknél, mert a fitogén anyagok megfelelő elegye rendkívül kellemes és kiegyensúlyozott ízvilágot eredményezhet, ami nagyobb takarmánybevitelhez vezet, akár nagyobb adagok esetén is. A fitogén adalékanyagok gyomor-bél traktusra gyakorolt hatásai is jelentős eltéréseket mutatnak az egyes termékek esetében. A különféle fitogén anyagok, például a finomra őrölt teljes gyógynövények és fűszerek, illóolajok és nem illékony kivonatok kombinációja lehetővé teszi a növényekben rejlő teljes potenciál kihasználását. A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy az ilyen keverékek kifejezetten kedvezően hatnak a fehérjék emészthetőségére.

biominFitogén kiegészítők
Az egyik fitogén takarmányadalék (Digestarom) fehérjeemésztésre kifejtett hatását  remekül illusztrálta egy, a Berlini Szabadegyetemen (Németországban) lebonyolított  projekt. A tanulmány célja nem az volt, hogy a fitogén adalékanyag hatását egyetlen  standard vizsgálatban igazolja, hanem a hatások több kísérletben való  megismételhetőségének bizonyítására irányult.

Az összesen 300 elválasztott malacon négy vizsgálatot végeztek. Ezek közül hármat a  kutatóállomáson, kísérleti körülmények között hajtottak végre, egyet pedig  kereskedelmi feltételek mellett, egy sertésfarmon. A malacokat 25 napos korukban választották el, majd tipikus indító (az elválasztás utáni első és második héten) és  növendék (az elválasztás utáni harmadik– hatodik héten) tápot kaptak. Megemlítendő, hogy az étrendek nem tartalmaztak NSP-bontó enzimeket, hogy a  fitogén takarmányadalék teljes potenciálja meghatározható legyen; ugyanakkor a  táplálék tartalmazott fitáz enzimeket.

A fitogén terméket tartalmazó étrenddel táplált malacok  testtömeg-gyarapodása nagyobb volt, és számottevően javult a testtömeg-gyarapodás/  takarmány arányuk is (0,66 a 0,64-dal szemben, P<0,001).

Két, kísérleti körülmények  között végzett vizsgálat eredményeit egyesítették a látszólagos ileális emészthetőségi  együtthatók meghatározásához. Az ileális fehérjeemészthetőség 9,8%-kal nőtt. Ez a javulás részben az esszenciális és nem esszenciális aminosavak jelentősen javuló  emészthetőségének köszönhető.

Ezen túlmenően a két csoport között számszerű  eltérések mutatkoztak az ásványi anyagok emészthetőségében is. A kalcium és foszfor  emészthetőségi értékei 5,8%, illetve 19,7%-kal magasabbak voltak a fitogén  takarmányadalékot kapó csoportban.

A fehérjék és aminosavak emészthetőségében bekövetkező javulás a   takarmányhatékonyság és a növekedési teljesítmény fokozódásának egyik  kulcsfontosságú előidézője a kereskedelmi forgalomban kapható táplálék fitogén  takarmányadalékkal való kiegészítése esetén.

Úgy tűnik, hogy a fitogén anyagok emészthetőségre gyakorolt pozitív hatása – a  takarmányenzimekkel szemben, amelyek általában egy konkrét antinutritív faktorra  irányulnak, például az arabinoxilánok a béta-xilanáz vagy a fitinsav a fitáz esetében –  a tápanyagok rendelkezésre állásával, nem pedig egy adott hordozóval áll kapcsolatban. Hatásuk sokkal inkább az emésztési kiválasztás stimulálásában és a bélrendszeri  egyensúlytalanságoktól való mentesítésben rejlik, amelyekhez a bélflóra modulálása is  társul.

Javuló emészthetőség
A jelenlegi rekord magas takarmányárak mellett a kereskedelmi forgalomban kapható  tápanyagok emészthetőségének javítása a takarmányhasznosítás optimalizálásának  előfeltétele. A legutóbbi kutatások szerint a fitogén takarmányadalékok képesek javítani   takarmány emészthetőségét, különösen a fehérjék és az aminosavak  vonatkozásában. Ezért a fitogén takarmányadalékok értékes eszközök lehetnek a jobb  takarmányhatékonyság eléréséhez és a sertéstenyésztés profitabilitásának  fenntartásához.

Tobias Steiner (Biomin Austria)

(A cikk  Mezőhír magazin 2013/7 számában jelent meg)