Tovább lassult a mezőgazdasági árak emelkedése

A mezőgazdasági termékek termelői ára májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 11,5 százalékos növekedés után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).A növényi termék áremelkedése 12,4 százalékra mérséklődött az áprilisi 15,9 százalékról – emiatt lassult az agrárinfláció, hiszen a vágóállatok és állati termékek ára az előző havival megegyezően, 3,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
Májusban a gabonafélék ára 14,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza ára március óta gyakorlatilag változatlan, a kukoricáé pedig január óta csökken.
Az ipari növények ára 10,2 százalékkal nőtt az előző év májusához mérten, ezen belül az olajos növények ára 8,5 százalékkal lett magasabb.
A burgonya ára idén májusban 136,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A magas növekedés a KSH szerint több tényezőből adódik: 2012 elején jelentős mennyiségű burgonya volt raktáron, ami leszorította az árakat, másrészt a tavalyi termés kisebb volt egész Európában, mint az előző években. Emellett májusban megjelent az újburgonya, ami áprilishoz viszonyítva tovább emelte az árakat.
MTI