Augusztus vége: szüretelj, szemezz, ültess!

Szinte minden kerti terménynek más-más az érés-menete, ennek következtében különböző “stratégiát” kell alkalmazni a betakarításukra is. A csemegeszőlő folyamatosan érik és a fürtöket csak akkor érdemes leszüretelni, amikor már valamennyi bogyó tökéletesen beérett; a szőlőnek ugyanis, nincs utóérése; amikor a tőkéről levágták, befejezi az életműködését és a tárolás közben sem lesz édesebb.
Nem így az őszibarack! Ez a gyümölcs még az érés utolsó szakaszában is növekszik, hízik; ha pedig félérett gyümölcsöt szüretelünk, akkor a raktárban vagy a kamrában is utóérik, édesebb lesz és megpuhul. Persze azért a féléretten leszedett őszibarack sohasem olyan zamatos, mint az, amelyik teljesen beérett az ágon.

.
balintgazda.hu

A téli almát és a téli körtét akkor kell leszedni, amikor kifejlődött. Ha sokáig a fán hagyjuk a meglehetősen súlyos gyümölcsöket, akkor lehullanak, az eséstől megsérülnek és tárolásra alkalmatlanná válnak. A leszüretelt alma és körte a tárolás során színesedik, a gyümölcs húsa megpuhul, illatos lesz. Az ilyen gyümölcsöket alacsony hőmérsékletű tárolóban hónapokig el lehet tartani nagyobb romlási veszteség nélkül.
A teljes cikk ITT olvasható!