Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre

elemiszer.hu
.

Szeptember elsejétől újra lehet pályázni a pálinkavédjegyre, a mintákat huszadika és harmincadika között lehet leadni, a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél – közölte a minősítő társaság hétfőn az MTI-vel.
A minősítést a Wessling kezdeményezte tavaly. Azóta 10 gyártó 36 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy feliratot viselő matricát. A matricával ellátott palackokban – laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán – garantáltan az előírt minőségi követelményeknek megfelelő ital található.
A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik többek között az alkohol-, a metanol-, a hidrogén cianid-tartalmat, de – Európai Uniós ajánlás alapján – megvizsgálják az itthon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében javasolt etil-karbamát tartalmat is. Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a pálinkákat a szabványos érzékszervi bírálati módszerek biztosítása mellett. A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka továbbá, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik.
A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők.
MTI