Az új-zélandi ipari minisztérium kezdeményezésére elvégeztetett bakteriológiai vizsgálatok tisztázták a Fonterrát, azaz a világ legnagyobb tejipari cégének termékei nem tartalmaztak botulizmust okozó toxinokat.
A korábban szennyezettnek tartott, s emiatt a boltok polcairól világszerte levetetett Fonterra fehérjekoncentrátumok teljesen veszélytelenek, emberi fogyasztásra alkalmasak – állapította meg a szaktárca az általa elvégeztetett laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva. Amint azt Scott Gallecher, az ipari tárca képviselője bejelentette, a tejből előállított fehérjekoncentrátumban talált baktérium nem a Clostridium botulinum, következésképpen nem is termelhetett az emberre veszélyes mérgező anyagokat.

www.physio-pedia.com

www.physio-pedia.com

Az ügy előzménye, hogy augusztus elején a kínai élelmiszer-biztonsági hatóságok több Fonterra-szállítmányt is zároltak azzal a gyanúval, hogy azokban elszaporodtak a botulizmust okozó mérgeket termelő baktériumok. Erre hivatkozva számos országban elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be, sok helyütt egyszerűen betiltották a legnagyobb új-zélandi vállalat termékeinek forgalmazását.
nol.hu