A New Holland új alapokra kívánja helyezni tevékenységét

kereso.nava.hu
kereso.nava.hu

Az egyik legnagyobb magyar mezőgazdasági kereskedelmi céget fenyegeti a bezárás veszélye: a New Holland az egyik pillanatról a másikra felbontotta az IKR-rel a kizárólagos forgalmazói szerződést – értesült a Fehérvár24. A 2009-es válságkor 70 milliárdos banki adósság szorult be az IKR-nél, és fenyegette a céget a teljes bezárással és felszámolással. Ezért az integrációs vállalkozásainak egy részét megpróbálta kiszervezni, mígnem 2012-ben a cseh Agrotec cég kereste meg az IKR-t, hogy kivásárolja ezen feladatainak nagy részét. Így az utolsó három esztendőben az IKR a 70 milliárdos adósságát 5 milliárdra csökkentette, miközben éves forgalma meghaladta a százmilliárd forintot, sőt idén a nyereség felé haladna a vállalat.
Valószínűsíthetően a cseh cég brüsszeli lobbival vette rá a New Hollandot arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül átvehesse a New Holland magyarországi forgalmazását – amit magyar vállalkozás teremtett meg –, ezzel biztosítva, hogy a gépértékesítésből származó profitot kivigye az országból. Ráadásul most 360 munkahely szűnik meg Magyarországon, és csaknem ennyivel lesz több Csehországban bejegyezve. A módszer kísértetiesen hasonlít a Globus Konzerv csehországi átadására, ahol a cseh Hamé a saját termékeire és receptúráira már csak a Globus Konzerv márkát húzza rá, és értékesíti Magyarországon.
„A gazdákat nem érinti a változás, hiszen a szervizeket, alkatrész-utánpótlást biztosítjuk, illetve a cseh cég is ezt teszi majd”– mondta Szaxon J. Attila, aki szerint valószínűleg az IKR Zrt.-t be kell zárniuk.
Fehérvár 24