Mintegy 40 százalékkal nőhet idén a kukoricatermés mennyisége

Mintegy 40 százalékkal lehet több idén a kukoricatermés a tavalyinál Magyarországon a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) becslése szerint.
Vancsura József, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kukorica betakarítása a hónap elején kezdődött az országban és várhatóan november elején fejeződik be. A gazdálkodóknak több mint 1,1 millió hektárról kell betakarítaniuk a termést. A termelők eddig a termőterület mintegy 20-25 százalékán végeztek a betakarítással. Az átlaghozam hektáronként 5-6 tonna között lehet. Így a GOSZ becslése szerint biztosan legalább 6 millió tonna kukorica kerülhet a magtárakba. A termelők abban reménykednek, hogy akár egy optimistább termésbecslés is valóra válhat és az idei kukoricatermés elérheti a 6,7 millió tonnát is.kukorica_001
A nagyobb mennyiség azért volna kedvezőbb az elnök szerint, mivel az idén mintegy 50 százalékkal alacsonyabb az ár a tavalyinál. A múlt évben egy tonna kukoricáért átlagosan mintegy 60 ezer forintot lehetett kapni tonnánként, ám az idén ez 40 ezer forint.
MTI