Őszi fagykár van, de nem ismerik el

Pusztítottak a korán jött fagyok a mezőgazdaságban. A fagykár 500-700 millió forint lehet. A termelők szövetsége minisztériumi segítséget kért. Az ország egyes területein – leginkább Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben – több száz hektáron, főként öntözött kultúrák, zöldségnövények, másodvetésű csemegekukorica, fűszer-és pritaminpaprika, paradicsom szenvedett fagykárt hozzávetőlegesen 500-700 millió forint értékben – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

szabadfold.hu
szabadfold.hu

Közleményük szerint annak ellenére, hogy az érintett termelők részesei a kárenyhítési alap rendszerének, ahhoz befizetéseikkel hozzájárulnak, nem részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. Az agrár-kárenyhítési rendszer jelenlegi szabályozása nem kezeli az őszi fagykárt és az azt elszenvedő gazdálkodók kártalanítását.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, hogy nyújtson segítséget az őszi fagykárt szenvedett termelők kárainak enyhítésében.
nol.hu