A hazai mezőgazdasági gépesítés fejlesztéséért díjazták

Harsányi Zsoltnak Bánházi Gyula emlékérmet adományozott a gödöllői székhelyű VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet. Az elismerés átadására 2013. november 21-én, Gödöllőn került sor.dsc_0968 A hagyomány szerint a kitüntetést évente egy külföldi és egy hazai neves szakember kapja. A díjazottak között a tudomány és a gyakorlat számos híressége szerepel, akik sokat tettek hazánk mezőgazdasági gépesítésének fejlesztéséért, nemzetközi ismertségéért és az intézet kutatási tevékenységének segítéséért.
Az emlékérmet 2013. november 21-én, a „Talajművelés és talajművelő gépek” kutatás – gyártás – forgalmazás Magyarországon című szakmai tanácskozás és hagyományos traktorbeállás elnevezésű programon adták át.
Bánházi Gyula gépészmérnök, az emlékérem névadója 32 éven át vezette az intézményt, egészen 1989-ben bekövetkezett haláláig. Az állattartás gépesítésével, a gépi fejéssel, a szántóföldi kultúrák gépesítési kérdéseivel, majd a kukoricatermelés energiatakarékos technológiáinak kidolgozásával foglalkozott.