Kockázatos választás a gyökeres karácsonyfa az élő növény szempontjából, de gondos odafigyeléssel azért a fenyő számára is túlélhetők az ünnepek – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amely tanácsokat is ad a gyökeres fenyőfa életben tartásához.

cserkert.hu

cserkert.hu

Mint a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában olvasható, a karácsony táján értékesített konténeres fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, hiszen az árusítás előtt általában egy-két héttel ültetik őket a konténerbe. A meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik és így legyöngülhet. Ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek.
Ha konténeres fenyőt vásárolunk, a lomb felfelé való húzogatásával ellenőrizzük le, hogy jól be van-e gyökeresedve – írják. A jutazsákba csomagolt gyökérzetű fenyőt olyan edénybe kell ültetni, amely a földlabdát körös-körül legalább 5 centiméterrel meghaladja.
A fenyőt a fagy beálltával hűvös, világos helyiségben kell tartani, de az ünnepek idejére is a lakás világos, 15 fokot meg nem haladó hőmérsékletű helyiségében érdemes elhelyezni, ha pedig melegebb helyre kerül, akkor minél rövidebb ideig szabad bent tartani. A fenyőfa kiszáradt talaját rendszeresen kell öntözni, az ünnep után pedig a kiültetésig ismét hűvös, világos helyen kell tárolni.
MTI

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn