A sertéstenyésztők versenyképességét kell növelni

A hazai sertéságazatnak mindössze 10-15 százaléka termel versenyképes körülmények között, ezért az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásaiból decemberben megnyílt pályázati keret az élelmiszer-feldolgozók fejlesztése mellett tenyésztő és hizlaló telepek technológiai korszerűsítését is segíti majd – mondta a sertéságazati stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri megbízott az MTI-nek.

mno.hu
mno.hu

Horváth István közölte: bár pontos adatok nem állnak még rendelkezésre, a 2012 augusztusban elfogadott stratégia első évében valószínűleg nem nőtt a hazai sertésállomány a tervezett tíz százalékkal. Úgy vélte, a kezdeti időszakban az is eredménynek számít, ha a csökkenést megállítják. Kifejtette, az intézkedésekkel a tárca azt a célt tűzte ki, hogy hét éven belül meg kell kétszerezni a sertésállományt, amely 2012-ben először hárommillió darab alá csökkent.
A jövő évben továbbra is a termelők rendelkezésére állnak az állatjóléti támogatások, amelyek idei, 7,2 milliárd forintos sertéstenyésztéshez kapcsolódó kerete biztosan nem csökken. A vidékfejlesztési tárca jövőre az állatjóléti támogatásokat nemcsak hízókra, hanem kocákra is kiterjesztené, jelenleg a terv brüsszeli jóváhagyására várnak – jegyezte meg. A miniszteri megbízott kifejtette: a legnagyobb lemaradásban a korszerű tenyésztelepek terén van Magyarország a versenytársakkal szemben.
profitline.hu