Kemény ősz jön az őstermelőkre

A választások utáni agrárkormányzat egyik legfőbb feladata lesz az eredetileg 2013-ra ígért, ám elhalasztott üzemgazdasági törvény megalkotása, amely várhatóan jelentős változást hoz majd a legnépesebb agrártermelői kör, az őstermelők tevékenységében is. Az uniós nyomásra kialakítandó részletesebb és szigorúbb szabályok több olyan megkötést jelentenek majd az őstermelők számára, amellyel ennek a körnek nem kellett mindeddig számolnia.

www.zoldseg-palanta.hu
www.zoldseg-palanta.hu

Az őstermelők évi hatmillió forintos árbevételig nem kötelesek adót fizetni, és mivel a jogszabály ezt az összeghatárt fejenként érti, nem ritka, hogy egy családban több, akár négy-öt őstermelő is van. Az őstermelői státussal ráadásul nem jár komoly adminisztrációs kötelezettség, sem a megtermelt javakról, sem pedig az értékesítésről.
Az uniós támogatás fejében Brüsszel az eddigieknél komoly adminisztrációt várna el, amelyet az üzemgazdasági törvényben kell majd a nemzeti joganyagba integrálni. Ha tehát az őstermelők a jövőben jogosultak szeretnének lenni az évi 1250 eurós átalánytámogatásra, akkor a jövőben komolyabb szabályozásnak kell megfelelniük, és részletesebb dokumentációnak kellene megfelelniük.
vg.hu