Május eleje: eljött a tavaszi borkezelés ideje

Régi borász szabály az, hogy Pünkösd táján, de legkésőbb a szőlő virágzásáig kell elvégezni a bor második fejtését. Ehhez a munkához először a fogadó hordót kell nagyon alaposan előkészíteni. Ha a fahordó kiszáradt, töltés előtt legalább két napig tartsák vízzel megtöltve, hogy megdagadjon. Ez alatt meg lehet figyelni, hogy a hordó nem szivárog-e; ha igen, akkor a rést faggyúval kell betapasztani.
Az egészséges hordónak kellemes borillata van. Ha beleszagolva penész-szagot érzünk, akkor kezelni kell: trisós, forró vízzel két-háromszor ki kell mosni, majd hideg, tiszta vízzel alaposan kiöblíteni.

vilagvegen.hu
vilagvegen.hu

Az egészséges, tiszta bort lehetőleg zártan kell átfejteni, vagyis oly módon, hogy minél kevésbé érintkezzék a levegő oxigénjével. Ennek a legkorszerűbb módja az, hogy a tároló hordóból szivattyú segítségével juttatjuk el a bort a fogadóedénybe. Ha erre nincs mód, akkor se engedjük a bort nyílt edénybe (kármentőbe, dézsába), hanem kannába és onnan öntsük a hordó akonanyilására helyezett tölcsérbe.
balintgazda.hu