Időben kezdjen védekezni a parlagfű ellen!

A korai kitavaszodásnak köszönhetően az idei évben a parlagfű is korán megjelent. Az első csíranövény megjelenéséről Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből számoltak be március 31-én.

sokoropatka.network.hu
sokoropatka.network.hu

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, sok helyen figyelhető meg a bolygatott, nyílt talajfelszíneken a tömeges kelése. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos, sziklevelestől 6 leveles állapotig. A fő csírázási időszak még nem zárult le (április-május), további jelentős kelés várható.

A korai kitavaszodás miatt az idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napjától indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasoljuk, amire évjárattól függően 2-4 alkalommal kell sort keríteni, lehetőleg közvetlenül a virágbimbó kialakulását megelőzően. A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.
nebih.gov.hu