Újra indul a III. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa

2014. március 14-én ülésezett Rotterdamban az Európai Traktorhúzó Szövetség (ETPC), ahol a tisztújító közgyűlésén túl Magyarország számára is fontos döntést hozott.

Az Európai Traktorhúzó Szövetség elnöke, Jan Buitenhuis évek óta figyelemmel kíséri a magyarországi traktorhúzás történetét és a 15 éve indult hazai versenyeket. A Bábolnán, Kecelen és Hajdúböszörményben elindult traktorhúzás mára csak a Hajdúság fővárosában, Hajdúböszörményben maradt fenn. 2012-ben és 2013-ban már Európa Kupát szervezett a város a SuperStock és a Modified versenytraktorok számára. Minden évben több száz lelkes amatőr traktoros húzza a súlypadot a pályán és csodálja meg a több ezer lőerős versenytraktorokat.

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület kapta meg a Magyar Traktorhúzó Szövetség vezetési jogát. Az Európai Traktorhúzó Szövegség jelenleg 14 tagállamot tömörít, melyben Magyarországot az elkövetkezendőkben Hajdúböszörmény képviseli és szervezi e csodálatos technikai sportágat. A Szövetség 2014. évi versenynaptárában az Európa Kupák helyszínéül tizenegy országban, tizenegy helyszínen kerül sor a ProStock, a SuperStock és a Modified kategóriákban versenyek lebonyolítására, melyben a gyári traktoroktól az épített versenytraktorokig több százan vesznek részt és a forma1-es versenyekhez hasonlóan egy száguldó cirkuszt, a „mezőgazdaság forma1-ét” viszik el Európa különböző területeire.

Magyarországot immár harmadik éve Hajdúböszörmény képviseli. Az idén, 2014. augusztus 16. és 17. között két kategóriában szervezünk európai kupa futamot. A traktorhúzás nemcsak mint technikai sportág és a lőerők viadala, hanem ténylegesen a vidék egyik mozgatórugója, a „mezőgazdaság forma1-e” és az agrárium népszerűsítése járul hozzá Magyarország és Hajdúböszörmény, a Hajdúság sikereihez. Ezért hoztuk létre már két évvel ezelőtt a Hajdúsági Expót, azt a rendezvényt és fesztivált, mely a hét hajdúvárosról, az itt élő mintegy 100.000 emberről és a több, mint 100.000 hektár nagyságú mezőgazdasági területről, az abból élő vállalkozásokról, szolgáltatásokról és kihívásokról szól. A Tractor Pulling mellett ugyanilyen fontos a mezővárosi múlt, a hét hajdúváros összefogása, a közel száz kiállító jelenléte és a szakmai programok, az agrárium előtt álló kihívások népszerűsítése. A Hajdúsági Expó nem más a Hajdúságban, mint a tartalom és a forma találkozása. A forma a „mezőgazdaság forma1-e”, a Tractor Pulling, a tartalom a 15 szakmai előadás, a közel száz kiállító és tízezer feletti látogató találkozása és egy közös hétvége eltöltése.

2014. augusztus 15-én újra megnyitja kapuit a III. Hajdúsági Expo, mely szakmai programokkal, előadásokkal, az itt élő agrárszakemberek, vállalkozások, üzletemberek és előadók találkozásával veszi kezdetét. Még ezen a napon elindul a Traktorkarnevál, melyen az Európa több országából hozzánk érkező versenytraktorokat kamionokra és trélerekre feltéve mutatjuk be a belvárosban, és haladunk végig a város nagykörútján. A karneváli hangulatot külön fokozza a veterán traktorok, az amatőr traktorok, a kamionok, a különfajta erőgépkezelők és –vezetők és mindenfajta motoros jármű felvonulása, valamint a hajdúvárosok zenekaA Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület kapta meg a Magyar Traktorhúzó Szövetség vezetési jogát. Az Európai Traktorhúzó Szövegség jelenleg 14 tagállamot tömörít, melyben Magyarországot az elkövetkezendőkben Hajdúböszörmény képviseli és szervezi e csodálatos technikai sportágat. A Szövetség 2014. évi versenynaptárában az Európa Kupák helyszínéül tizenegy országban, tizenrainak, hagyományőrző egyesületeinek, mazsorett csoportjainak a bemutatkozása.

2014. augusztus 16-án (szombaton) kezdetét veszi a Traktorhúzó Európa Kupa a SuperStock kategóriában. Ez a kategória látványos, a gyári traktorokat is felismerhető formában, de már több száz lőerővel kápráztatja el az idelátogatókat. A szünetben az amatőr traktorosok is versenyre kelnek, és húzzák a súlypadot a több mint 120 méteres speciális agyagföld pályán.

Augusztus 17-én (vasárnap) szintén egy Európa Kupa futamra kerül sor Hajdúböszörményben a Modified kategóriában, mely a 4,5 tonna súlyú versenytraktorok király kategóriája. Az itt versenyző olasz; holland, német, francia, dán versenygépek akár 10.000 lőerősek is lehetnek. A 4-5 épített motor, repülőgép turbina, helikoptermotor különösen nagy látványosságot és vonzerőt jelent a Tractor Pulling népszerűsítésében.

2014. március 14-étől az Európai Traktorhúzó Szövetség tagjaiként és a magyar szövetséget is képviselve szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, az agráriumban dolgozót, a mezőgazdasági gépek iránt érdeklődőt és a technikai sportágakat népszerűsítő partnereinket, kiállítóinkat, az agrárium e különleges és Közép-Európában egyedülálló traktorfesztiválján.