Már most érdemes felkészülni az új támogatási stratégiára

A mezőgazdasági árak alakulásában jól látható, hogy a növényi termékek áraival ellentétben az élőállatok és állati termékek ára fokozatosan növekszik. Ez a tendencia új beruházások fejlesztésére bátoríthatja az állattenyésztőket, amihez az ősszel elfogadásra kerülő új közösségi támogatási stratégia nyújthat forrást, mivel az állattenyésztés kiemelt prioritást fog kapni. Érdemes tehát már most beruházási tervekkel, elképzelésekkel megkezdeni a felkészülést a támogatási rendszer elfogadására” – javasolta el Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A mezőgazdasági árak alakulásán jól látható, hogy az évek óta nyíló agrárolló az elmúlt hónapokban fokozatosan zárul: a növényi termékek árai folyamatosan csökkentek, míg az állati termékek árai, még ha ennél lényegesen lassabb ütemben is, de növekedni tudtak. Ez a trend mindenképpen szerencsés az állattenyésztők számára, de az agrárium egyensúlya szempontjából is” – mondta Tresó István.

„Az élőállat és állati termékek árainak folyamatos növekedése biztatás lehet az állattenyésztők számára, hogy új beruházásokkal fejlesszék gazdálkodásukat. Habár az új európai uniós támogatási stratégia várhatóan csak szeptember-október környékén véglegesedik, azt már most tudni lehet, hogy a rendszerben prioritást kap majd az állattenyésztés. Mivel egy beruházás előkészítése, tervezése akár több hónapot is igénybe vehet, ezért azt javasoljuk, hogy érdemes elkezdeni felkészülni, hogy mire a stratégia ténylegesen elfogadásra kerül, már konkrét tervek legyenek” – javasolta a szakember.

„A nemrég befejeződött aratás azonban sajnos sem mennyiségben, sem minőségben nem hozta a tavasszal várt terméseredményeket. Ahhoz, hogy a jelenlegi 4,6-4,7 tonnás termésátlagok akár 7-8 tonnára növekedjenek és a magasabb, malmi minőségű termés aránya emelkedni tudjon, feltétlenül szükséges az ágazatban lévő genetikai és technikai erőforrások jobb kihasználása, azaz a garantált minőségű vetőmagok használata, a szántóföldi agrotechnológia fejlesztése és szakképzett munkaerő igénybevétele. Ehhez az is motiváló tényező kell legyen, hogy a területalapú támogatási rendszer változásával egyes gazdaságokban csökkenni fog a támogatás mértéke, amit a hatékonyság javulásával lehet majd ellensúlyozni” – hangsúlyozta Tresó István.