Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett, Európai Unióból és más országokra vonatkozó importtilalom különösen sújtotta a zöldség-gyümölcs ágazatot. Ennek következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az EU piacán. Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségek a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik.

A döntés értelmében az Európai Unió támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően korlátozott mértékben támogatható a zöldség- és gyümölcsfélék állatokkal történő feletetése, biogáz üzemekben történő felhasználása, és be nem takarítása.

Az Európai Unió az intézkedésben résztvevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Az FM soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat, ami lehetővé teszi, hogy az érintettek lehető legnagyobb köre a lehető legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson. A piacról kivont és ingyenes szétosztott termékek kedvezményezettjei lehetnek a karitatív szervezetek az iskolák, óvodák, kórházak, és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szerveztek.

Az intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel. A megállapodásba a miniszteri rendeletnek megfelelően bele kell foglalni a termék átadásának és átvételének feltételeit, valamint arra való kötelezettségvállalást, hogy az átvevő szervezet az átvett zöldséget és gyümölcsöt az arra jogosultaknak ingyenesen szétosztja, vagy más a rendeletben meghatározott módon hasznosítja.

A minisztérium mindent megtesz, hogy az intézkedésben résztvevőket hatékonyan tájékoztassa és ezáltal a lehető legkevesebb zöldség és gyümölcs vesszen kárba.

(MTI/FM Sajtóiroda)