Hosszú évek után az idén megállt a paprika termőterületének csökkenése, a fűszernövényt 800 hektáron termelik most a kalocsai védett területen – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kalocsán, a paprikafesztivál alkalmából rendezett gasztroshow megnyitóján. Kell, hogy a termelői háttér is erősödjön, ezért is támogattuk ebben az évben a paprika vetőmag beszerzését és erre készülünk jövőre is – hangsúlyozta a miniszter. Álláspontja szerint a termőterület nagyságának stabilizálódásában, sőt kismértékű növekedésében ennek is szerepe volt.79701130208114837_paprikafesztival_2012_logo_ok
A magyar paprika világszerte ismert, Észak- és Dél Amerikában megtalálható az üzletekben, fontos, hogy továbbra is ízléses csomagolással, komoly repertoárral, a hagyományos ízvilágot is megőrizve legyen jelen a termék ezeken a piacokon.
A földművelésügyi tárca vezetője szerint a 25. kalocsai paprikafesztivál “ráirányítja a figyelmet az értékeinkre”. Kalocsa két hungarikummal is büszkélkedhet, a paprikával és a népművészettel, ezek összekapcsolódnak – tette hozzá. A  Paprikafesztivál rendezvényei 8 helyszínen zajlanak péntek délutántól vasárnap estig.
MTI