Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztőket

Új üzletágakkal bővült a Nitrogénművek Zrt.

Budapest, 2014. október 7. – A Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban egyedülálló integrált szervezetet hozott létre, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan kiszolgálja a magyarországi mezőgazdasági termelőket, agrárgazdaságokat, gazdákat. A jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő új rendszert sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Az elmúlt egy év során a Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban olyan egyedülálló integrált szervezetet hozott létre, amely az eddigi műtrágyagyártás mellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítéssel, valamint terménykereskedelemmel is foglalkozik. Ezzel a vetőmag földbe kerülésétől a termény értékesítéséig átfogóan kiszolgálja a mezőgazdasági végfelhasználókat, agrárgazdaságokat, gazdákat. „Cégünk alapelve a folyamatos megújulás, innováció, ezért úgy láttuk, hogy ma már nem elég, ha csak műtrágyagyártással foglalkozunk, hanem egy olyan cégre van szükség, amely a teljes növénytermesztési folyamatot átfogja és kiszolgálja, ezáltal pedig jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé. Mivel a 2009-ben létrehozott Genezis Partnerhálózat szakmailag képzett munkatársai teljes ismerettel rendelkeznek a magyar piacról, és az ország teljes területét lefedik, ezért kézenfekvő megoldás volt a már meglévő értékesítő hálózat továbbfejlesztése és az új üzletágak létrehozása” – nyilatkozta Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Új üzletágak

Az elmúlt 24 évben a vetőmag feldolgozás technikai háttere és technológiája ugyan rengeteget fejlődött, a Magyarországon elérhető vetőmag minősége azonban nem követte ezt. „Az új, vetőmag üzletágunk ezért saját portfóliót alakít ki, amely az elérhető nagyszámú hibrid és fajta vetőmag helyett sokkal inkább a minőségi termékekre fókuszál, illetve arra, hogy a hazai klímának és termesztési körülményeknek megfelelő vetőmag legyen elérhető a gazdák számára, mégpedig legjobb ár/érték arányban. Elképzeléseinket a piac már most visszaigazolta, hiszen az idei vetésszezonban kikerült Genezis repce vetőmagot több mint 1500 hektáros vetésterületen vetették el, a teljes eladást tekintve pedig több mint 10%-os piaci részesedést sikerült elérnünk” – tájékoztatott Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Mivel a termelési folyamatnak gyakorlatilag akkor van vége, amikor az értékesítés is megtörténik, ezért nemcsak vetőmag értékesítéssel, hanem terménykereskedelemmel is bővült a cég profilja. „Új, terménykereskedelmi üzletágunk napi szinten kapcsolatot tart a magyarországi és a környező országok feldolgozóival, továbbá a nagy kereskedőkkel. Ennek eredményeképpen nemcsak versenyképes árakat tudunk nyújtani a növénytermesztők számára, de folyamatosan információkkal látjuk el őket a teljes piacra vonatkozóan. Ez pedig komoly segítséget jelenthet annak eldöntésében, mikor érdemes értékesíteni terményüket. Mivel a cég a vetéstől a terményértékesítésig lefedi a növénytermesztés teljes folyamatát, így a termelési lánc lecsökkentésével a gazdák jelentős költségeket takaríthatnak meg, és az uniós nyomonkövethetőségi előírásoknak is könnyebb eleget tenni” – hangsúlyozta Suba Péter.

Továbbra is vezető a műtrágyagyártásban

Az új üzletágak mellett a Nitrogénművek Zrt. természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektet a műtrágyatermelésre, hiszen közel 70%-os piaci részesedésével az ország vezetője műtrágyaellátója. A cég az elmúlt években összesen 30 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, amelyen belül 2014 őszéig befejeződött a Pétisó üzemet ellátó új semlegesítő üzemrész, elkészült az új dolomitőrlő, a savüzem kapacitása pedig 1650 tonna/nap kapacitásról 1800 tonna/nap kapacitásra bővült. „A folyamatos fejlesztéseknek, bővítéseknek alapot ad, hogy európai összehasonlításban a magyarországi műtrágya-felhasználás továbbra is a középmezőnyben van. Az éves szinten 59 kg/ha felhasznált nitrogén-hatóanyaggal szembetűnően elmaradunk a tőlünk nyugatabbra lévő országok tápanyag-utánpótlási gyakorlatától. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágya felhasználásában még jelentős potenciál van, mind a gazdák, mind a Nitrogénművek számára, ami éves szinten a műtrágyapiac 4-5%-os növekedését jelentheti” – mondta el Bige László.

A termelés hatékonyságának növelése mellett intenzív kampányt folytatunk azért, hogy a magyar mezőgazdaságban csak kiváló minőségű műtrágyákat használjanak. Független vizsgálószervezetek (SGS, NÉBIH) bevonásával több éve végezzük a piacon található műtrágyák vizsgálatát. Az idei eredmények azt mutatják, hogy a ma piacon lévő, bizonytalan eredetű műtrágyák 11,4%-a nem tartalmazza a csomagoláson feltüntetett hatóanyagokat. Márpedig a műtrágya napjainkban nagyon drága termék, így ha hiányoznak a hatóanyagok, az komoly anyagi károkat okozhat a termelőknek” – emelte ki Bige László.

A minőségi növénytermesztés érdekében számos tápanyag-utánpótlási kísérletsorozatot végez a cég. Ezek közül legjelentősebb a két évvel ezelőtt országosan elindított 500-ak Klubja, amely a Nitrogénművek Zrt. szakmai irányításán alapuló modern műtrágyázási kísérletsorozat. „A kísérletben résztvevő gazdák számára adott földterületre és növényi kultúrára szabottan kidolgozzuk a tápanyag-utánpótlási technológiát. A vizsgálati eredmények pedig magukért beszélnek, hiszen a 2013-as betakarítású repceeredmények alapján a 2,16 tonna/ha termőkapacitást sikerült 3,93 tonna/ha-ra növelni, ami mintegy 150 ezer forint többletjövedelmet eredményez hektáronként” – tájékoztatott Suba Péter. „Terveink között szerepel, hogy a jövőben ezt a kísérletsorozatot nemcsak kísérletszámban bővítjük, de a kijuttatott tápanyag mellett a növénytermesztési technológia komplett folyamatát lefedjük. Tehát a vetőmag, a műtrágyák és a növényvédő szerek alkalmazásának együttes hatásait fogjuk komplexen vizsgálni” – mondta el a szakember.

Folyamatos beruházások

Az új üzletágak létrehozása mellett jelenleg is folynak beruházások, amelyek összértéke meghaladja a 350 millió eurót. A 2017-ig megvalósuló fejlesztések közül folyamatban van egy új, 1.500 tonna/nap kapacitású salétromsavüzem építése, amelyhez egy új tartálypark telepítése is kapcsolódik. Már folyik az ammóniaüzem kapacitásbővítése is, amely napi 1.200-tonnáról 1.650 tonnára növeli az ammóniatermelési kapacitást, és amelynek eredményeként a gyár évi műtrágya termelése a jelenlegi egymillió tonnás volumenről 1 millió 650 ezer tonnára emelkedik. Sor kerül a Pétisó-üzem teljes rekonstrukciójára és kapacitásának bővítésére, és egy új, 2.000 tonna/nap kapacitású granuláló üzem is belép majd a termelésbe. Terveink szerint 2015-ben megépül egy nagykapacitású csomagoló üzem, illetve egy 50.000 tonnás, síkraktárral ellátott logisztikai központ. Az új üzletágak kiszolgálására pedig 115 kamiont vásárolunk, melynek leszállítása már folyamatban van. Mindezek eredményeképpen a Nitrogénművek Zrt. Európa legkorszerűbb műtrágyagyára lesz, és mintegy 215 új munkahely jön létre.