A csökkenő árak után drágulás várható a mezőgazdaságban

Az októberi mezőgazdasági árak még a nyári pozitív várakozásokat tükrözik. A betakarítási szezon eredményei alapján azonban a terméshozamok és a minőség is elmarad a várttól, így az árak emelkedése várható” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A mezőgazdasági árak októberi csökkenése még mindig a nyári nagy terméshozamok reményét tükrözik vissza. A betakarítási időszak kedvezőtlen időjárása miatt elmaradó eredmények miatt azonban fokozatosan fölfelé kúsznak az árak. „Egyelőre még nem teljes a kép az idei év mezőgazdasági eredményeit illetően, hiszen több termény – így például a kukorica – esetében még nem zárult le a betakarítás. Az azonban már egyértelműen látható, hogy a hűvösebb nyár és a csapadékos, enyhe ősz sok esetben nem kedvezett sem a terméshozamoknak, sem a minőségnek. Emiatt a jelenlegi árakhoz képest még 5-8%-os drágulás várható” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. „Mivel Nyugat-Európában a hasonló időjárás miatt a terméshozamok alakulása is hasonlóképpen történt, ezért a világpiaci árak emelkedését leginkább a kedvező távol-keleti eredmények egyensúlyozhatják majd ki” – tette hozzá a szakember.

A kukoricatermés még mintegy ötöde kint van a földeken, azonban az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárás miatt feltehetőleg ennek nagy része minőségileg már nem is lesz alkalmas a betakarításra, miközben a már raktározott termés jelentős hányada fertőzött. Ez azt jelenti, hogy a kukorica esetében biztosan, de a kieső termésmennyiség miatt a takarmánybúza esetében is további áremelkedés várható” – tájékoztatott Tresó István.