lett a január elsejétől Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A szakember dr. Ruthner Szabolcsot váltja a tisztségben, aki Svájcban, a Nemzetközi Vetőmag Szövetségnél folytatja munkáját.

Polgár Gábor

Polgár Gábor

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak 817 tagja van, elnöke Takács Géza. Az exportorientált ágazat szereplői nagyságrendileg éves szinten 100 milliárdos forint árbevételt realizálnak. Magyarország Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Németország és Chile után a 6. legnagyobb vetőmag exportőr a világon. A szektorban tevékenykedő vállalkozások évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1500 fajta vetőmagot állítanak elő. Az európai és a világ vetőmagiparában betöltött jelentős szerepvállalás a kedvező termőhelyi és klimatikus adottságoknak, infrastruktúrának, szakképzettségnek, valamint a megfelelő jogszabályi környezeten alapuló hatósági munkának köszönhető.

A hazai szervezet új ügyvezető igazgatója, Polgár Gábor utóbbi területen, vetőmag-felügyelőként kezdte pályafutását 1992-ben. 2011-ig a vetőmag-felügyelet területén vezető beosztásokban tevékenykedett, majd a 2014-ig a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagüzemének divízió igazgatójaként dolgozott.

– A Vetőmag Szövetségnél a folyamatban levő sikeres programokat szeretném továbbvinni – mondta Polgár Gábor. – A Gabonatermesztők Országos Szövetségével posztregisztrációs fajtakísérleteket szervezünk, hogy a felhasználók objektív eredmények birtokában minőségi növényfajták közül választhassanak. Aztán fontos feladatunk továbbra is a fémzárolt vetőmaghasználat propagálása, hiszen évről-évre felbukkannak rossz minőségű, hamisított vetőmagok. Emellett szeretnénk a vetőmag-előállítókat az ESTA minőségbiztosítási rendszer bevezetésében segíteni. Ennek célja a csávázás minőségének és a csávázott vetőmagok megfelelő kezelésének biztosítása.

Dr. Ruthner Szabolcs több mint tíz évig dolgozott a Vetőmag Szövetségnél, 2006 óta ügyvezető igazgatóként. Mint elmondta: nagy sikernek könyveli el, hogy modernizálódott a szövetség működési és információs rendszere, korrekt szakmai együttműködés alakult ki a társ érdekképviseletekkel, minisztériummal, szakhatóságokkal és megélénkült a kapcsolat a nemzetközi szervezetekkel is.

A magyar agrárszakember feladata a svájci székhelyű Nemzetközi Vetőmag Szövetségben (ISF) elsősorban a globális vetőmag-kereskedelmet lehetővé tevő szabályozások, nemzetközi egyezmények betartásának felügyelete, illetve fejlesztése lesz. Emellett a szervezet zöldség vetőmag szekciójának munkáját fogja segíteni.