A XXI. században az információtechnológia révén óriási fejlődési kiugrásokat láthattunk szerte a világon, nem kérdés, hogy ez a magyar agrárium számára is egy olyan lehetőség, amellyel akár évtizedes lemaradásokat hozhat be a korábbinál sokkal gyorsabban. Ennek fő feltétele, hogy a magyar gazdálkodók is megismerjék és használják azokat a komplex és termelésen túlmutató ismereteket, amelyek ezek alkalmazásához elengedhetetlenek.

Új kitörési pont az információtechnológia termelésben való alkalmazása. A precíziós módszerek általi hatékonyságnövelés és az innovatív technológiák nemcsak a termelésben, hanem az üzleti életben is jelen vannak. Szükségszerű a fejlődés és az új technológiák adaptálása, a magyar gazdálkodóknak is fel kell ismerniük az idő szavát – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke PreGá-n, a precíziós gazdálkodás témakörében rendezett konferencián. A NAK célja, hogy ezekkel a fejlesztésekkel a gazdák megismerkedjenek és képesek is legyenek azokat a gazdaságuk előnyére fordítani, ami által a magyar agrárium versenyképessége is javítható.

A magyar mezőgazdaság termelékenységének fejlesztése terén – különösen, ha összevetjük azt a régi európai uniós tagállamok jelenlegi teljesítményével – még mindig komoly feladataink vannak – mondta dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a PreGa Konferencián. Az informatikai tudásnak a nélkülözhetetlenségét jól jelzi, hogy a rendkívül komplex agrártámogatási rendszer vagy az élelmiszertermelésben alapelvként működő nyomonkövetés sem lenne képes e megoldások általános alkalmazása nélkül működni, tehát önmagukban ezek egy komoly kényszert jelentenek az informatikai eszközök mind erősebb használatára. Összességében mind egyéni, mind közösségi szinten érdemes ezekbe a technológiákba fektetni – mondta a helyettes államtitkár.

Magyarországon két markánsan eltérő irányzat van jelen. A nagyobb gazdaságokban már a legmodernebb technológiákat használják, ezzel szemben az ökológiai- és háztáji gazdálkodók ragaszkodnak a hagyományokhoz. A mezőgazdasági termelésben pedig mindegyiknek megvan a maga helye.

Gyerekcipőben jár az információtechnológia, fontos erről beszélni és az, hogy mindezt a vidékfejlesztési és agrártámogatási rendszerbe is be lehessen vinni – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnöke. Dr. Gyuricza Csaba kinevezését követően először a PreGa Konferencián jelent meg, ahol kiemelte, hogy ezt a két területet összhangba kell hozni egymással, illetve hogyan lehet a különböző méretű gazdaságok számára a megoldási lehetőségeket megfogalmazni.