Területalapú mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása

Piaci és NHP hitel az FHB Banktól

A mezőgazdasági vállalkozásokért versenyző, hazánkban aktív pénzintézetek finanszírozási konstrukcióira erősen hatott a 2015-től jelentősen megújított területalapú támogatás.

Az elkövetkezendő 7 évre bevezetett rendszerben a földterület mérete alapján járó támogatás két részre oszlik:

  1. A terület alapú támogatás továbbra is normatív módon jár a gazdálkodóknak, amelynek várható összege hektáronként 144,7 euró (a teljes költségvetésből évente 642,96 millió euró, 193 milliárd forint).
  2. Új részelemként jelent meg a zöldítéshez kapcsolódó támogatás, amely várhatóan hektáronkénti 81,3 euró (a teljes költségvetésből évente 381,48 millió euró (114 milliárd forint), és folyósítása feltételekhez kötött.

A támogatások tavaszi előfinanszírozására az FHB két, igen versenyképes konstrukciót vezetett be. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (a továbbiakban: NHP) meghosszabbításának és az FHB Banknak a Nemzeti Agrárkamarával folytatott együttműködésének köszönhetően kedvezményes NHP-alapú vagy piaci kamatozású kölcsön termékkel hitelezhető meg a támogatás. Az FHB 2015. évi mezőgazdasági hitelterméke (a versenytársakhoz képest) magas finanszírozási hányaddal, alacsony éves kamattal és kevés adminisztratív teherrel jár. Az FHB-nál alkalmazott magánokirati szerződéskötésnek köszönhetően a gazdák gyorsabban és olcsóbban juthatnak pénzhez, mert megtakarítható a közjegyzői szerződéskötés miatti átfutási idő, és a sok esetben 100 ezer forintos nagyságrendű díj is.