A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával idén is lezajlott az országos tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek szűk egy hónap alatt több mint 3 800 ellenőrzést végeztek, 69 alkalommal figyelmeztetést és mintegy 150 esetben bírságot szabtak ki.

Húsvétot megelőzően majd egy hónapon át vizsgálták a szakemberek az ünnephez kapcsolódó termékeket, a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, édesipari termékeket, borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a termékek jelölésére, a növényvédőszer-maradék felderítésére, az iskolagyümölcs programban résztvevő termelők és vállalkozások ellenőrzésére, a magyar eredetűként jelölt áruk származásának vizsgálatára.

Március 10. és április 6. között összesen 3 802 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 148 esetben összesen 16 245 122 Ft értékben bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált mintegy 25 000 tétel 1,8 %-át (455 tételt) kellett kivonni a forgalomból a jelölési, nyomonkövethetőségi szabályok megsértése, illetve a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idő lejárta miatt. Érdemes kiemelni, hogy idén mindössze az összes ellenőrzés 2,8%-ánál tapasztalt a hatóság higiéniai hiányosságot, ami a tavalyi ellenőrzésekhez képest jóval kevesebb (2014-ben 5,4%).

16 423 analitikai vizsgálatot végeztek a NÉBIH növényvédőszer-maradék regionális laboratóriumaiban, mely kimutatta, hogy a minták nem tartalmaztak szermaradékokat a megengedett határérték felett.

A bárány és nyúl szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 486 szállítmányt (131 252 db állatot) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, melynek során – egy eset kivételével, amikor is a szállítóval szemben a nem megfelelő férőhely miatt eljárás indult – nem találtak hiányosságot.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága