Általános fejlesztésre három, villamosításra tízmillió forintot igényelhetnek a tanyán élők a július 15-től egy hónapon át nyitva álló idei tanyapályázaton. A mostani a második legmagasabb keretösszeg az eddigi tanyaprogramok sorában, ezúttal összesen 1,41 milliárd forintot osztanak szét.

Jó feltételekkel indul az idei tanyaprogram, hiszen magas, 1,41 milliárd forintos keretösszeggel, hárommillióra növelt tanyánkénti támogatással, a villamosításnál pedig a duplájára, tízmillióra növelt juttatással hirdetik meg most a tanyafejlesztési pályázatot – nyilatkozta az Agrárközösség pályázati szakértője. Török Zoltán közölte, a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az idei tanyafejlesztési program részleteiről a rendelet elkészült, a pályázatokat július 15-től augusztus 15-ig lehet majd benyújtani.

A forrást összesen négy célterületen lehet igénybe venni. Az elsőben az önkormányzatok, helyi szervezetek számára összesen 703 millió forint áll rendelkezésre. A keretösszegből 500 millió forint fordítható villamosításra, ivóvízminőség javítására, tanyagondnoki szolgáltatások fejlesztésére. Ezeken felül mintaprojektek benyújtására 203 millió forint juthat. Az ilyen nagyobb léptékű, több tanyát is érintő közösségi fejlesztésekre nincs formanyomtatvány, a pályázatokat egyedileg kell majd elkészíteni.

A másik három célterületen egyéni pályázók indulhatnak, ők összesen 707 millió forintot nyerhetnek el. A meglévő tanyák fejlesztésére 400 millió, induló tanyagazdaságok támogatására 150 millió, tanyavillamosításra 157 millió forint fordítható. A minisztérium tájékoztatóján elhangzott, ez a második legmagasabb keretösszeg a tanyapályázatok sorában, az elmúlt négy évben eddig összesen több mint 700 egyéni tanyagazdaság kapott így juttatást.

Általános fejlesztésre, idén a korábbi 2,25 milliónál nagyobb, hárommillió forint igényelhető tanyánként. A támogatás 40 év alattiaknak legfeljebb 90, efölöttiek részére legfeljebb 75 százalékos mértékű lehet. A hárommilliós forrás többek között lakó- vagy gazdálkodási célú épület felújítására, építésére; új vagy használt gép beszerzésére; állatállomány kialakítására, bővítésére; vetőmagvásárlásra; feldolgozói kapacitások kialakítására; energetikai megújításra, de akár tanya-tó kialakítására is fordítható. A támogatás utófinanszírozású, de 50 százalék előleg kérhető.

A tanyavillamosításnál a támogatás intenzitása magasabb, 100 százalékos, az igényelhető forrást az eddigi ötmillió forintról most tízmillió forintra duplázták. A kormány szándéka, hogy 2020-ig minden tanyára érjen el a villamoshálózat. A minisztérium tájékoztatóján közölték, hamarosan felmérést végeznek az országban, mennyi tanyára nincs még bevezetve az áram, és ez alapján kidolgoznak majd egy külön fejlesztési programot is – számolt be az Agrárközösség szakembere.

Török Zoltán hangsúlyozta, nagyon pozitív előrelépés, hogy az eddigiektől eltérően a tanyapályázatok befogadására most a teljes 30 napos időszak rendelkezésre áll majd. Ez azért jelentős, mert a forrás kimerülésére hivatkozva nem zárják majd le a pályázatot, hanem minden igénylést bevárnak. Most tehát szinte kizárólag az elért pontszámok, nem pedig a beérkezés sorrendje alapján rangsorolják majd a támogatási kérelmeket.

A pályázati eljárást eddig lebonyolító Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) idén július 1-től Hermann Ottó Intézet néven működik tovább, a pályázók ezentúl ezen a néven találkoznak majd a szervezettel. A pályázatok elbírálására 60 nap áll a kibővült intézet rendelkezésére, tehát október 15-ig döntenek a beadványok sorsáról. A tanyafejlesztési elképzelések megvalósítására 2016. április 30-ig van határidő, míg a kifizetési kérelmeket legkésőbb 2016. július 30-ig kell benyújtani.

A pályázat benyújtására az jogosult, aki életvitelszerűen tanyán él; őstermelő, egyéni vagy családi gazdálkodó; az elmúlt három évben bevételének átlagosan 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott, amely átlagosan nem haladta meg az évi 8 millió forintot; és nem merítette ki a de minimis támogatását (15 000 euró). Az Agrárközösség kérdésére a minisztérium illetékese közölte, az induló tanyagazdaságok esetére állásfoglalást adnak majd ki a támogatásra jogosultak pontos meghatározásáról.
A tanyaprogramot vezető szervezet összesítése szerint 2011-13 között összesen 724 településről pályáztak egyénileg, ezek közül a források 80 százalékát Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megye tanyagazdálkodói nyerték el. Pályázat a következő területekről nyújtható be: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest megye (Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, Vecsési járás).