A szakma elmélete, gyakorlati tudás nélkül mit sem ér

Ezekkel a gondolatokkal bíztatta a hallgatókat Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanévnyitó ünnepségén. Mint mondta: igenis, vegyék komolyan a gyakorlati képzéseket és emellett végezzenek kétkezi munkát is.

A sikeres agrárvállalkozások záloga az a képzett szakember, aki nemcsak az íróasztal mögött, hanem a gyakorlatban is megállja a helyét. Tanuljanak idegen nyelveket, hogy szakmai tudások még sokrétűbb legyen. Merjenek álmodni, merjék megvalósítani elképzeléseiket, hogy Magyarország újabb sikereket érjen el és erős lábakon álló agrárgazdaságot építsen ki Európában.

A nagy múltú intézményben Kis Miklós Zsolt az agrárértelmiség széles rétegét kinevelő Georgikon alapítójáról, Festetics Györgyről is megemlékezett. Gróf Festetics György az elsők között ismerte fel a tudásalapú boldogulás jelentőségét. Hitt abban, hogy társadalmi előrelépés csak műveltségen keresztül lehetséges. Az ésszerű mezőgazdasági termeléshez, a versenyképesség eléréséhez és az uniós források elnyeréséhez megfelelő gazdasági, valamint pénzügyi ismeretekre, nagyfokú technikai képzettségre, komplex tudásra van szükség, amelyet a Pannon Egyetem Georgikon Karán a jövő agrárszakemberei mind elsajátíthatnak.

A Pannon Egyetem Georgikon Karának tanévnyitó ünnepélyen a hagyományoknak megfelelően, az ifjú gazdászjelöltek előtt adták át a díszdiplomákat. Ebben az évben 54 „öreggazdász” vehette át a díszdiploma arany fokozatát 50 év szolgálati idő eltelte után. Ők az egyetemes tudomány, a mezőgazdaság ügyét itthon és külföldön hosszú évtizedeken át folytatott munkásságukkal, az intézmény támogatásával, jó hírének ápolásával híven szolgálták.

(Miniszterelnökség)