A magyar gazdák is tüntettek hétfőn Brüsszelben, a békésnek induló demonstrációra legalább ezer traktort vittek a tüntetők. Az utcakép nem azt jelentette, hogy a csatát a tejesgazdák fizikailag kívánják megvívni az Európai Bizottsággal. Az EB átérezve a gazdák lehetetlen helyzetét 500 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be az uniós mezőgazdasági miniszterek hétfői rendkívüli ülésén, amely a tej- és a sertéságazat megsegítését célozza.

A rendkívüli ülés eredményeit a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója Harcz Zoltán úgy kommentálta: Örvendetes, hogy foglalkoznak az Európai Unió földművelésügyi miniszterei a problémával, és jól hangzik az 500 millió eurós intézkedéscsomag is. Egyelőre még túl sok a kérdés. Nem tudjuk, hogy ebből az 500 millió euróból mennyi megy a sertéságazatba, és mennyi a tejágazatba. Azt sem tudjuk, hogy Magyarország mennyit kap belőle, ahogy azt sem, hogy milyen elvek szerint fogják elosztani a pénzt. A tejtermelők, az irreálisan alacsony felvásárlási árak miatt, nagyon el vannak keseredve, ennyi biztos.

A magyar delegációt vezető Dr. Nagy István miniszterhelyettes szerint számos részletkérdést tisztázni kell: Addig nem hozható semmiről megalapozott döntés, amíg nem ismerjük az 500 millió eurós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását. A pénzösszegek meghatározása mellett ki kell dolgozni az elosztási kritériumok részletszabályait, amivel egyelőre adós maradt a Bizottság.

Több tagállam, köztük Magyarország is kérte az intervenciós ár megemelését, ettől azonban a Bizottság elzárkózott, helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatja. Többek között magyar kérésre került be a tervezett intézkedések közé, hogy a tagállamoknak 50% helyett 70%-os mértékben nyílik lehetősége a közvetlen kifizetések előlegeit kifizetni a gazdáknak. Ehhez kapcsolódóan a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75% helyett 85% előleg fizethető október 16-tól.