Tsurumi szivattyúk távolítják el a szennyvíz üledékét egy magyar tejgazdaságban

A Pélpusztai Mezőgazdasági Kft., amely egy jelentős tejgazdaság Magyarországon, A Tsurumi GPN411 (GPN3-100) típusú homokszivattyúval távolítja el a homokot és a lerakódott szennyeződéseket a szennyvíz aknából.

A Siófok közelében működő pélpusztai mezőgazdasági tejgazdaságban tejelő kb. 2 000 marha sok szennyvizet termel, amelynek homokkal szennyezett üledékét folyamatosan el kell távolítani a szennyvízaknából a telep működőképességének fenntartása érdekében.

A Tsurumi ez év júliusában gyors és hosszú távú megoldást biztosított a tejgazdaság részére.

A Tsurumi magyar forgalmazója, a Verbis Kft. az ügyfél részére GPN411 típusú homokszivattyút adott át a társaság által addig használt szivattyú lecserélésére. A gazdaság korábbi szivattyúja nem keverőlapátos szivattyú, a leülepedett homokot nem tudta eltávolítani az aknából és mivel az már tele volt homokkal, a társaság a Tsurumi GPN keverőlapátos szivattyúját választotta a munka elvégzésére. A Tsurumi keverőlapátos szivattyúit az egész világon hasonló alkalmazási területeken és hasonló feltételek között használják. Egyre bővülő piacra találnak a Tsurumi GPN és KRS sorozatai, mivel hatékony szolgáltatást nyújtanak a globális piacon.

A szivattyút közvetlenül a szennyvíztároló aknába telepítették – rakodógépre függesztett lánc segítségével leeresztették. Egy igen forró napon, amikor a hőmérséklet elérte a 37 oC-ot, az előkészítés és a telepítés után a szivattyú mindössze néhány óra alatt kinyomta a lerakódott homokot az aknából.

Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Tsurumi GPN411 szivattyúra, mivel már olyan helyzetben voltunk, hogy csaknem teljesen megtelt a szennyvízaknánk homokkal, ” mondta Horváth István, a Pélpusztai gazdaság karbantartási vezetője. „Az interneten találtunk rá a szivattyúra, amikor a „homokszivattyú” kifejezésre rákerestünk, és megnéztük a videó felvételeket a Verbis kft. weboldalán. Láttuk, hogy ez a szivattyú kell nekünk.”

A Tsurumi GPN411 típus (eredeti nevén GPN3-100), egy nagyteljesítményű homokszivattyú krómacél öntvény járókerékkel és szívótárcsával, ami jelentősen növeli a szivattyú élettartamát. A tágas szivattyúház nagy falvastagságú lemezgrafitos öntöttvasból készül és nyomócsonkja oldalsó elhelyezésű, ami minimalizálja annak lehetőségét, hogy a súrlódó közeg a motortérbe kerüljön, ezzel védve a drága motort a károsodástól. A szivattyút hajtó motor négypólusú, az ennek köszönhető alacsonyabb fordulatszám tovább csökkenti az alkatrészek kopását. A GPN411 szivattyú 30 mm szemcseméretig képes szilárd anyagokat továbbítani, a motor teljesítménye 11 kW, a nyomócsonk átmérője 4” (100 mm), 20 méter kiemelkedő minőségű kábel tartozik hozzá.

A GPN szivattyúcsalád alkalmazási lehetőségei sokrétűek, beleértve a bánya víztelenítési munkákat külszíni fejtéseken és mélyművelésű bányákban, iszap és homok eltávolítását kutakból, csatornákból, tavakból, homokfogókból, valamint a különböző építőipari és katasztrófavédelmi szivattyúzási feladatok ellátását.