A 2011. és 2013. évi OMÉK rendezvényéhez hasonlóan a Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) – a tenyésztő szervezetekkel egyeztetve és egyes fajták tenyésztőinek bevonásával – szervezi a 77. OMÉK Őshonos állatbemutató terét (őshonos udvart), ahol 12, a Kárpát-medencében őshonos vagy régen honosult állatfaj védett fajtái (fajtánként több változat, egyed és csoport) és a hagyományos állattenyésztéshez és tartáshoz kapcsolódó tárgyak, eszközök és építmények és kézműves mesterségek kerülnek bemutatásra.

A bemutatón a látogatók testközelből is megismerhetik azokat a haszonállatainkat, amelyek a magyar nép kultúrájához, történelméhez, nemzeti örökségéhez évszázadok óta hozzátartoznak, és amelyek hosszú időn keresztül jelentős szerepet játszottak a magyar gazdaság egészében. Hagyományos haszonállataink genetikai adottságaiknál fogva ma is rendkívül értékesnek számító tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • a környezeti viszontagságokkal szemben ellenállóak, és jól bírják, sőt legtöbb esetben kifejezetten igénylik az extenzív tartási körülményeket,

  • a modern genotípusoktól hozam tekintetében sokszor elmaradnak, de termékminőség szempontjából általában felülmúlják azokat, ezért alkalmasak különleges minőségű, hungarikum termékek előállítására.

Az elmúlt fél évszázad mezőgazdasági gyakorlata nem kedvezett a hagyományos fajtáknak. A folyamatosan termelő, nagy hozamú, specializált genotípusok elterjedése az agrobiodiverzitás csökkenéséhez vezetett, sok régi fajta és tájfajta kiszorult a termelésből. A fajtaszám csökkenése és néhány genotípus egyeduralkodóvá válása az egész világ mezőgazdaságát sebezhetővé teszi. Ez különösen veszélyes helyzetet teremthet az állattenyésztési ágazatokban, hiszen az újabb változatok előállításának lehetősége erősen csökken, az új tenyészcélok elérése pedig elképzelhetetlen jelentős genetikai sokszínűség nélkül.

Ma már szinte minden ország fontos feladatának tekinti saját fajtáinak megmentését. A Magyar Országgyűlés 2004-ben nyilvánította őshonos haszonállatfajtáinkat nemzeti kinccsé, elismerve ezzel a bennük rejlő értékeket, lehetőségeket és elősegítve megőrzésüket, ami közös feladatunk és felelősségünk, hiszen ami egyszer végletesen kipusztult azt feltámasztani már nem lehet! Ezt fejezi ki a HáGK jelmondata:

Hagyományos haszonállatainkban rejlő nemzeti értékeink védelme, kutatása és fejlesztése örökölt jogunk és kötelezettségünk!”

Az Őshonos Udvarban megtekintett állatok mellett a Kiállítás látogatói az A pavilonban is megismerkedhetnek a Haszonállat-génmegőrzési Központ tevékenységével a Földművelésügyi Minisztérium standján (202/A).