Újabb segítség a kertészeti gépbeszerzéshez

Az új, környezetbarát, energiahatékony kertészeti gépek beszerzésére pályázó ügyfeleknek kedvez az a Miniszterelnökség által 2015. október 13-án kiadott Irányító Hatósági Közlemény, amelynek köszönhetően kitolódnak a projekt megvalósítási és kifizetési határidői.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatás a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítását tűzte ki célul, ennek megfelelően óriási sikert aratott a gazdák körében. A Miniszterelnökség az intézkedés keretében több mint 1800 kérelmet támogatott, mintegy 18 milliárd forint értékben.

Az Irányító Hatóság a gazdálkodók kertészeti gépbeszerzéseinek segítése és a 2007-2013 közötti programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében döntött a 25/2015. (V.6.) MvM rendelet határidejének meghosszabbításáról. Ennek értelmében az ügyfeleknek a beruházás megvalósítására, vagyis a kertészeti gépek beszerzésére és a kifizetési kérelmek benyújtására 2015. október 15. helyett egységesen 2015. október 30-ig lesz lehetőségük.

A Kormány a 2014-2020-as vidékfejlesztési ciklusban is nagy hangsúlyt fektet a kertészeti ágazat fejlesztésére, azon belül is kiemelten a mikro-, kis- és közepes méretű gazdaságok támogatására, hiszen ezen vállalkozások jelentős munkahelyteremtő és munkahelymegtartó képességgel rendelkeznek. Egyes kertészetfejlesztési támogatások pályázati felhívásai még idén novemberben megjelennek, míg a kertészeti gépek beszerzésére várhatóan 2016-ban lesz ismét lehetőség.

AGRÁR-VIDÉKFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG