A fokhagymákat vizsgálta a NÉBIH Szupermenta csapata. Ehhez kapcsolódva a fokhagymakrémek sem maradhattak ki a sorból, ezért az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetésével tüzetes ellenőrzésen estek át a jellemzően tubusokban tárolt készítmények is. Lássuk az eredményeket!

Összehasonlították a készítmények sótartalmát a csomagoláson feltüntetettel, figyelembe véve az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatárokat. A fokhagymakrémek sótartalmát 8,4–9,6% között mértük, ami megfelelt a feltüntetett mennyiségeknek.  A „fokhagymakrém” termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, éppen ezért ennek mennyiségét kötelező feltüntetni a jelölésen. A nyers, darált fokhagyma mennyiségek 60% – 70% között mozogtak. A jelölés ellenőrzése során kisebb jelölési hiányossággal találkoztak. A csomagoláson feltüntetett „Száraz, hűvös helyen tárolandó!”; „Felbontás után hűtve tároljuk” feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, azonban egy termék esetében ez nem így történt.  A tápértékre vonatkozó információk feltüntetése 2016. decemberétől válik kötelezővé. Egy termék kivételével ezeket önkéntesen feltüntették.

A teljes teszt itt olvasható!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn