Kecskeméten nyitott új irodát az Agrárközösség

Kecskeméten nyitotta meg új irodáját az Agrárközösség, így a környéken gazdálkodók helyzeti előnybe kerültek, könnyebben tanácsadóhoz fordulhatnak agrárgazdálkodási ügyekben. A legtöbben támogatási pályázatuk elkészítését kérik, de gyakran adózási, könyvelési és jogi segítséget is igénybe vesznek. A megnyitón elhangzott, az idén kiírásra kerülő 32 mezőgazdasági támogatás miatt óriási érdeklődést kell kezelnie a szolgálatnak.

A mezőgazdasági termelők rendelkezésére áll mostantól az Agrárközösség új, Kecskeméten megnyitott irodája. Így most a Békéscsabán és Budapesten működtetett ügyfélszolgálati pontokkal már három helyszínen kapnak segítséget a termelők pályázati, agrárgazdálkodási és adóadminisztrációs feladataikban.

Erre nagy szükség is van, mivel még idén 32 különböző mezőgazdasági támogatási pályázat jelenik meg, valamint több változás is lesz a könyvelési és adózási szabályokban – hívta fel a figyelmet a megnyitón Törökné Rácz Erzsébet, mezőgazdasági adószakértő. A korábbi pályázatok nyerteseinek jön a jelentéstételi kötelezettsége is, az erről megfeledkezők büntetésekre számíthatnak. A változásokról és a határidőkről az Agrárközösség időben értesíti az érintetteket.

A szervezet úgy tudja, az idei tanyapályázatra 1775-en jelentkeztek, amely az eddigi legnagyobb mennyiség. Sajnos a Hermann Ottó Intézetnél meghirdetett keret csak mindössze 300 nyertesnek nyújthat támogatást. Az Agrárközösség tapasztalata szerint a pályázók fele apróbb hibák miatt eleve kiesik a rostán.

A szakértők szerint még sok a tennivaló, hogy formailag és tartalmilag is megfelelő tenderanyagok kerüljenek az elbírálók elé, ugyanakkor a pályázók felkészültek is legyenek a fejlesztésekre gazdasági és pénzügyi oldalról is – nyilatkozták az előadók a megnyitón. Kanyó Zsolt, a Biokontroll fejlesztési vezetője például elmondta, sok gazdálkodó nincs tisztában azzal, hogy a biogazdálkodás támogatására csak egy helyre nyújtható be pályázat, tehát vagy AKG, vagy ÖKO pályázaton indulhat a gazdálkodó, mindkettőn nem.

Újdonság, hogy a következő gépbeszerzési pályázatoknál már nem lesz gépkatalógus, tehát bármely géptípus választható lesz, valamint használt gépet is vásárolni lehet majd a támogatások révén. A szervezet úgy látja, a gazdálkodóknak a teljes, általában ötéves projektidőszak alatt folyamatosan segítséget kell adni a vállalt feltételek és az adminisztrációs kötelezettségek teljesítéséhez. Ez az elbíráló állami szervezetek számára is hasznos, mert jelentősen könnyebb színvonalas beadványokkal dolgozni. Ráadásul hatalmas feladat az agrárvállalkozások számossága, egyedi problémái, hosszú távú szakmai támogatása, ezek kezelése csak összefogással lehetséges.

Az Agrárközösség kecskeméti irodájának megnyitóján előadást tartott még többek között a Phylazonit, a Haygrove és a Pioneer is. Mindannyian a változó éghajlat hatásaihoz alkalmazkodó, hosszútávon fenntartható, kiegyenlített termésátlagokat hozó megoldásokat ismertettek. Ezek az eljárások egyre nélkülözhetetlenebbek lesznek a jövőben, amelyek alkalmazására a pályázati források is segítséget adhatnak.