Mi lesz a gazdák válasza a változó időjárási körülményekre?

Az egyre gyakoribb időjárási rendellenességek hatására csökkenő termésmennyiségek világszinten és Magyarországon is kihívás elé állítják a gazdákat. A változó körülmények új növényi kultúrák, új vetésszerkezet, új művelési technológiák alkalmazását teszik szükségessé – véli a K&H agrárszakértője.

Az utóbbi 8-10 évben az egész világon jelentősen megnövekedett az időjárási anomáliák száma, ami intő jel a mezőgazdasági termelők számára. „A tavalyi terméshozam adatok jól mutatják, hogy a probléma Magyarországon is akut, hiszen minden meghatározó növényfajta esetében csökkent a betakarított termés mennyisége. A kukoricatermesztésre azonban az időjárási adottságok mellett globális szinten az olajár drasztikus csökkenése is hatással van. Az alacsony üzemanyagárak miatt a bio üzemanyagként is hasznosított kukorica termesztése már nem jövedelmező, így ez is visszafogja a kukoricatermesztést” – hangsúlyozta ki Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A bizonytalan helyzet mindenképpen alkalmazkodást igényel a termelők részéről: jobban átgondolt vetésszerkezet, az alkalmazott genetika módosítása, vagy akár olyan új növényfajták alkalmazása lehet szükséges, amelyek jobban igazodnak a szélsőséges időjárási körülményekhez. Emellett a jelenleg alkalmazott műszaki eszközöket, technológiákat is át kell gondolni, és igazítani kell a megváltozott termesztési feltételekhez” – tette hozzá a szakember.

A változó körülményekhez való alkalmazkodást segítheti majd a mezőgazdasági vállalkozások számára hamarosan igénybe vehető tároló-építési támogatás, amely a kisebb gazdaságok tárolási kapacitásának hatékony növelését célozza, ugyanakkor a speciális, kisebb mennyiségben termesztett növények tárolása esetén is felhasználható lehet.