Így lenne munkaerő a mezőgazdaságban

Röszke, 2011. szeptember 19. A röszkei Paprika Molnár Kft. egy alkalmazottaja fûszerpaprikát szed egy Szeged és Röszke közötti földön. A gazdálkodók szerint a hektáronként 9-10 tonnás hozam átlagosnak mondható, de a termés minõsége kiváló. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Külföldön már jól működő szociális farmok jöhetnek létre hazánkban a közeljövőben. A program célja a többi között, hogy a passzív ellátásban lévő hátrányos helyzetűeket bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet.

A szociális farmokon a hátrányos helyzetű emberek elsősorban mezőgazdasági típusú munkákat végeznek majd a termeléstől a feldolgozáson át a szolgáltatásokig (például agroturizmus, ezen kívül oktatási, szociális, egészségügyi vagy foglalkoztatási programokat, szolgáltatásokat biztosítanak) – közölte. Jelezte, ezek fenntartója lehet egyéni vállalkozó, gazdasági társaság és egyéni cég, őstermelő, szociális szövetkezet, az állam szociális intézményi fenntartói feladatainak ellátására a kormány rendeletében kijelölt szerv, helyi önkormányzat, illetve társulásai, civil szervezet, egyházi jogi személy.

tovább…