Ingyenes gazdálkodási napló kitöltő program segíti a gazdálkodók munkáját

Számos mezőgazdasági támogatás igénybevételének feltétele a gazdálkodási napló vezetése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen használható programja ennek a kötelezettségnek a teljesítésében segíti a gazdálkodókat, számottevően csökkentve ezáltal adminisztrációs terheiket.

2015-től egyre több agrártámogatáshoz kapcsolódóan lépett életbe a gazdálkodási napló vezetésének kötelezettsége. Ez érvényes a nitrátérzékeny területen gazdálkodókra is, így az ma már a termelők mintegy kétharmadát érinti. A különböző támogatási formákhoz különböző gazdálkodási naplót kellett alkalmazni, ezeket 2016. január 1-től egységesítették.

A Kamara új, ingyenes, minden támogatási forma naplóvezetési előírásainak megfelelő, felhasználóbarát programja nem csak a napló kitöltésében segíti a gazdálkodókat. Az abban rögzített adatok alapján a program elkészíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé kötelezően benyújtandó adatszolgáltatásokat. A gn.nak.hu címen elérhető szoftver lehetőséget biztosít arra is, hogy a termelő nyomon kövesse a gazdaságával kapcsolatos információkat, például kimutatásokat készítsen a vetésterület méretéről, az inputanyag-felhasználásról vagy a hozamokról. A szoftver továbbá jelzi a gazdáknak a fontos határidőket, és figyelmeztet a bejelentésköteles események időpontjára.
A program a későbbiekben alkalmas lesz arra, hogy a talajvizsgálati adatok alapján összeállítsa a kötelező tápanyag-gazdálkodási tervet, jelenleg mérlegalapú tápanyag-gazdálkodási terv készíthető vele.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: az új, ingyenes kamarai szolgáltatás komoly segítséget jelent a gazdálkodók számára, hiszen érdemben csökkenti az adminisztrációs teendőkre fordított időt, ezáltal több figyelmet tudnak fordítani a termelésre. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy megfeleljenek a jogszabályi kötelezettségeknek, és sikeresen lehívják a támogatásokat.