Agrárpályázatok: az építési célú beruházások elengedhetetlenek az állattartó gazdaságok fejlődéséhez, sikeréhez

A hazai agrárvállalatok ugyan nyitottak létesítményeik korszerűsítésére vagy bővítésére, de a szektorban a hagyományos építési technológiák dominálnak, amelyek költségvonzata jellemzően gátat szab a modernizációnak. A fejlődéshez elsősorban arra van szükség, hogy a magyar gazdálkodók jobban megismerjék a modern építési technológiákat, amelyeknek jó példája a Swedsteel-Metecno által kínált acél anyagú, könnyűszerkezetes csarnokrendszer. A vállalat terméke kiváló megoldás mindazoknak az építkezőknek, akik pályázati forrásból, vagy éppen önerőből kívánják finanszírozni építési projektjüket. A Swedsteel-Metecno szakembereitől ugyanis nem csak a gyors tervezésben kaphatnak segítséget, de a szolgáltatási csomag részeként a pályázat benyújtásához szükséges műszaki dokumentáció előkészítésében is.

A magyar agrárszektort elöregedett létesítmények jellemzik, amelyek fenntartása, illetve korszerűsítése óriási kiadással jár. Különösen igaz ez az állattartó épületek esetében, ahol a biológiai megfelelőség hiánya és a leromlott műszaki állapot sokszor gátat szabnak a fejlődésnek. Noha a korszerű technológiák már Magyarországon is elérhetőek, ennek ellenére a gazdálkodók többsége a hagyományos építést részesíti előnyben. Ennek magas bekerülési költsége ugyanakkor negatívan befolyásolja a beruházási hajlandóságot nem beszélve arról, hogy az építési folyamat erősen függ az időjárási körülményektől. A megoldást az olyan korszerű építési technológiák jelentik, mint az acél anyagú, könnyűszerkezetes építés, amely gyors szerelhetőséget, egyszerű karbantartást és tisztítást, jó hőszigetelést, illetve gazdaságos működtetést garantál. Ezek elterjedéséhez azonban attitűdváltásra van szükség a szektorban, amit előremozdíthatnak a most nyíló, épületfejlesztésre fordítható pályázati források.

Zagyva László, a Motor-Agrotechno Kft. ügyvezető igazgatója szerint az új pályázatok nyitottabbá teszik a magyar állattartókat létesítményeik fejlesztésére: „A nagyobb, állattartó telepek korszerűsítésére irányuló beruházásoknál manapság kizárólag a könnyűszerkezetes megoldások jöhetnek szóba, hiszen ezeknek számos előnye van a hagyományos technológiákkal szemben. A modern szerkezetek kiváló hőszigetelése például az egyre szélsőségesebb hazai időjárás okozta nehézségek kiküszöbölésében elengedhetetlen, de a sima felületű, könnyű panelszerkezetek moshatósága a higiéniai kritériumoknak való megfelelésben jelent nagy segítséget.”

Ilyen korszerű megoldás a Swedsteel-Metecno csarnokrendszer, ami költségtakarékos, gyors és tartós alternatíva az árérzékeny magyar agrárszektor számára, a cég által kínált könnyűszerkezetes acéltechnológia pedig az időjárástól függetlenül, bármikor összeszerelhető. „Nem lehet általános épület-recepttel szolgálni az agrárvállalatok számára, hiszen az igények nagyon eltérőek, de biztosíthatunk olyan technológiát, ami funkció szempontjából rugalmas választás” – mondja Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója. „Csarnokrendszereink építése során magas az előregyártott, száz százalékban újrahasznosítható, hosszú távú garanciát biztosító tűzihorganyzott acél elemek száma, amelynek köszönhetően a környezeti erőforrásokat a leghatékonyabban használjuk fel. Nincs szükség továbbá olyan kötőanyagokra, mint egy téglaépület esetében, így a kivitelezési idő is jelentősen lerövidül, illetve gyorsabb lehet maga az engedélyeztetési folyamat is. Kollégáink minden esetben helyszíni egyeztetés során mérik fel a pontos igényeket, és közösen határozzák meg a beruházóval a célokat”.

A Swedsteel-Metecno csarnokrendszerek rugalmasságból adódóan éppúgy alkalmasak állattartó épületek létrehozására – ahol különösen fontos a megfelelő hőmérséklet, a higiéniai körülmények fenntartása és az egyedi igényeknek való megfelelés -, mint tároló- vagy szerelő egységek kialakítására. Mivel az épületek tervezése és a szakhatósági engedélyeztetésük is gyorsabb lehet, mint egy téglaépületé, ezért gyorsabb a megtérülési idejük, hamarabb használatba vehetőek. Lényeges továbbá, hogy a Swedsteel-Metecno széles körű szolgáltatási csomagot is biztosít az épületekhez. Ennek részeként a gazdák segítséget kaphatnak a vállalat szakembereitől akkor is, ha az építési vagy épületbővítési projektjüket pályázati forrásból kívánják finanszírozni, és a kapcsolódó dokumentáció összeállításában szakmai támogatásra van szükségük.