A 2014. évi emlékezetes járvány és a helyenként súlyos tavalyi megbetegedések után ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda. Igaz, az idei járvány nem lesz olyan korai, mint a két évvel ezelőtti, de azért súlyos károkra lehet számítani azokon a búzaföldeken, ahol fogékony a fajta, és nincs hatékony védelem a betegség ellen. Tudtuk, hogy a sárgarozsda kórokozója jól telelt, és csak a megfelelő körülményekre vár. Ám a száraz és a tavaszi időszakhoz képest kifejezetten meleg időjárás sokáig nem kedvezett számára.

Április utolsó dekádjában azonban megérkezett a csapadék és vele együtt a jelentős lehűlés is, ami beindította a kórfolyamatot. A sárgarozsda jellegzetes tüneteit április utolsó napjai óta észleljük a búzaállományokban. A tünetek eleinte szórványosan jelentek meg, de ma már gócos megbetegedésekkel is találkozhatunk. A május 1-je óta tartó hűvös, csapadékos időjárás rendkívül kedvező a betegség terjedéséhez, és a meteorológiai előrejelzések a jövő hét közepéig továbbra is sok csapadékot valószínűsítenek. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a sárgarozsda akár szűk 3 hét leforgás a alatt leszáríthatja a fogékony fajták lombját, ha a védelem nem megfelelő.

Ahol eddig nem végezték el a lombvédelmet, ill. azt túl korán (még márciusban vagy április elején) végezték, ott a hatékony készítmény (Opera® New, Tango® Star) használatáról mielőbb gondoskodni kell, legkésőbb május 8-áig, amíg a május 1-jei fertőzés lappangási ideje le nem jár. A sárgarozsda elleni védekezés optimális időpontja tavalyi és tavalyelőtti kísérleteinkben is a zászlóslevél megjelenése–kiterülése időszakában volt, kalászoláskori védekezésnél már jelentős termésveszteség keletkezett. Persze, a zászlóslevél megjelenése–kiterülése idején végzett védekezés önmagában nem elegendő, virágzáskor föltétlenül gondoskodni kell egy újabb kezelésről is. A sárgarozsda mellett a vörösrozsda gyors terjedésére is számítani lehet, az idén könnyen előfordulhat, hogy mindkét rozsdabetegség járványt idéz elő.

Dr. Füzi István
fejlesztőmérnök
BASF