Közeledik a keceli meggyünnep

dén június 10-11-én ismét, immár hetedszer várja a meggy és a hozzá kapcsolódó sokszínű, igényes kulturális kavalkád az érdeklődőket Kecelen a városi könyvtár melletti parkban, a Fresh Fruit TÉSZ szervezésében.

A szervezők szerint a meggy népszerűsítésével az egész közösség jól jár: remek programok és finom ételek-italok – például a meggyes pite mellett meggyes vattacukor, meggysör és meggybor – várja idén is a közönséget. Szokás szerint pénteken és szombaton este is élő koncertek, szombaton biciklitúra, csettegőverseny, táncbemutató várja a fesztiválozókat. A fellépők között lesz a NAGY-SZÍN-PAD tehetségmutató győztese a Bohemian Betyars zenekar, a Mrs Columbo (Galambos Dorina együttese), a Császári Pillanatművek, a Gypo Circus és még sokan mások. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: szombaton délután Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes lép fel. A koncert előtt és után pedig a művelődési ház munkatársai kézműves kuckóval, népi játékokkal várják a gyerekeket. Ám ez még nem minden. Ha minden jól megy, idén városi futással is bővül a programkínálat. De a megszokott, méltán népszerű programelemek is újra látogathatók lesznek. Ismét lesz meggymag távköpő bajnokság, ugráló vár, és mindenféle meggyes termék. Persze, meggyfesztivál nem lenne meggy nélkül.

A meggy, meg termelők és értékesítők nélkül. A hazai gyümölcs népszerűsítése már június 3-án megkezdődik a meggyfesztiválhoz szorosan kapcsolódó meggykonferencia keretében, melynek a keceli művelődési ház ad otthont. – Itt szó lesz a meggytermeléssel kapcsolatos technológia újdonságokról, de az idei meggyáraktól kezdve a meggyérési mutatókig mindenféléről. Reggel 9-től Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tart előadást a soron következő támogatásokról, majd Csizmadia György és Cseh László, a FruitVeb alelnökei beszélnek a meggypiaci helyzetről, és a feldolgozók elvárásairól.

Bittsánszky Márton a Földművelésügyi Minisztériumból pedig arról tart előadást, hogy a minisztérium milyen lépéseket tesz a meggy piaci helyzetének javulása érdekében – tudtuk meg a részleteket Juhos Csaba főszervezőtől, a rendezvény ötletgazdájától. Az ígéretes szakmai fórumot kertlátogatás zárja. S ha annak vége, onnantól már csak egy hét és június 10-én indul a kétnapos meggybe mártott vigasság.

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.