Ősszel is fenyegetnek az erdőtüzek – Tűzvédelmi Nap a Budakeszi Vadasparkban

Az ősz eleji, melegebb napokon is sokan döntenek úgy, hogy kilátogatnak a közeli erdőkbe, hogy a szabad ég alatt rakjanak tábortüzet, esetleg süssenek-főzzenek. Azonban a gondatlanul meggyújtott, vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozhatják. Az erdőtüzek 99%-át ugyanis gondatlanságból és ismerethiányból fakadóan mi, emberek okozzuk.

Ezen okból született meg az Európai Unió LIFE programjának támogatásával a Firelife erdőtűz-megelőzési program, melynek célja, hogy játszva tanítsa meg az embereket a tűzrakás szabályaira, valamint az erdőtűz-megelőzés hatékony módszereire. Az augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban tartandó Tűzvédelmi Nap ehhez az EU-programhoz kapcsolódva azt tűzi ki céljául, hogy az őshonos állat- és növényvilág védelmében olyan hasznos tudással lássa el az embereket, mely segíthet megóvni természeti értékeinket.

Azok a családok, felnőttek és gyerekek, akik augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban végigjárják a Firelife-kalandpálya 5 állomását, próbára tehetik, a kapott feladatlapok kitöltésével pedig egyben bővíthetik is tudásukat. Az állomásokon olyan fából készült, kézzel festett készségfejlesztő játékok gondolkodtatják el a kisebbeket, mint például a dominó, a párkereső vagy az óriás kirakó. Ezentúl különféle tűzrakási módokkal is meg lehet ismerkedni, majd a gyerekek kedvence, a vízipisztolyos tűzoltás következik, végül az utolsó állomás, az ugrálóvár zárja az élmények sorát. A legkitartóbb és legrátermettebb erdőtűz-megelőzők jutalma egy erdőőr oklevél lesz.

Nagyon fontos hangsúlyozni: az őszi hónapokban is kiemelt jelentőséggel bír, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor az erdőt járó kirándulók betartsák az alapvető tűzgyújtási szabályokat:

 • Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
 • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
 • Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújthatja!
 • Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
 • Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
 • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
 • A biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről és vegetációtüzekről további információkat a projekt honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon találhat.

  A Tűzvédelmi Nap programjaival kapcsolatban további információ a Budakeszi Vadaspark honlapján található.

  Erdészeti Igazgatóság – FIRELIFE projekt

  és

  Budakeszi Vadaspark