A puding próbája az evés, a traktoré a demózás

A vásárlás nem egyszerű – kiváltképp, ha megfontoltan és tudatosan tesszük. Különösen, ha többmilliós Landini traktorról van szó. Röpködnek az ember fejében a kérdések: „melyiket vegyem, jó lesz ez nekem, az én földjeimen tudja majd húzni a meglévő eszközeimet, kényelmes, könnyen kezelhető?” Sokszor csak akkor kapunk választ, ha már megvettük a kiszemelt eszközt. Viszont ilyenkor megeshet, hogy negatív válaszok érkeznek a kérdésekre. De akkor már késő, vagy legalábbis nagyon nehéz helyrehozni a hibás döntést.

Kollégium a város szélén

Bujáki Gábor nyugalmazott kollégiumi igazgató. Ám csak látszólag nyugalmazott, ma is azzal a lelkesedéssel vezet körbe a SZIE gödöllői kollégiumának épületei között, mint néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a diákok igazgatóvá választották. Problémafelvető, határokat feszegető gondolataival belopta magát az ifjúság szívébe. Miközben beszélgetünk, kiderül, nem ismer kényelmetlen kérdést, nem csak tudást, hanem életszemléletet akar átadni. Büszkén mutatja a keze alatt kialakult kollégiumi struktúrát. Az épített és természetes környezet élhetőségről, harmóniáról árulkodik. Bujáki nem öregszik, a mai napig beáll focizni a fiatalok közé.

Grégoire-Besson: őszi mélyszántás, hatékonyan

A gazdálkodók egyik legnagyobb gondja változatlanul az őszi szántás. Ennek minőségi kivitelezése döntően meghatározza a tavaszi munkálatok sikeres folytatását, s jelentősen kihat a vegetációra is. A fő feladat a helyes munkamélység-, munkaszélesség-arányok és munkasebesség megválasztása mellett a rendszerint nagy tömegű, nem kellő mértékben és méretben aprított szerves maradványok alátakarása. Ezek figyelembevételével mutatjuk be az érsekvadkerti Agroméra Zrt. Grégoire-Besson váltvaforgató ekéit.

Bevetésen a Condor

Horváth Ottóval, a Hercegrét Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk egy újabb gépvásárlással kapcsolatban. Önjáró permetezőgépüket szeretnék lecserélni, és másodszorra is az Agrifac áll a célkeresztben. Az első önjáró permetezőt hosszas előkészítést és utánjárást követően választották ki: 2013-ban az első néhány ügyfél között vásároltak Agrifacot. A cég 1400 hektáron gazdálkodik, és a megbízható szolgáltatásnak köszönhetően egyre nő a bérmunkaigény. A permetezővel kiegészülve teljes művelési vonalat tudnak nyújtani a partnereiknek, legyen szó szántásról, forgatás nélküli talajművelésről vagy növényvédelemről. A szántóföldi növénytermesztésen kívül állattenyésztéssel és a terményfelvásárlással is foglalkozik a cég.

A kardántengely kiválasztásának szabályai

A kardántengelynek nemcsak hajtási-, hanem biztonsági funkciója is van a mezőgazdasági gépkapcsolatokban, ezért fontos pontosan és szakszerűen meghatározni a paramétereit. A megfelelően kiválasztott és karbantartott kardántengely hosszú élettartam mellett teszi lehetővé a gép biztonságos, balesetmentes és gazdaságos működését.