A létünk függ a talajtól, mégsem védjük

Sokaknak a kosz ugrik be a termőföldről, de nélküle minden megszűnik létezni. Ellentétben a vízzel, amit iszunk, és a levegővel, ami belélegzünk, a földet nem védik az Európai Unióban, és a minősége is egyre rosszabb. Ezen változtatni kell – áll az EurActive cikkében.

A talajdegradációnak van egy áttételes hatása is az éghajlatváltozásra, mivel a föld jelentős mennyiségű szenet tartalmaz. Sőt, az európai termőföldekben annyi a szén, amely egyenértékű az EU üvegházhatást okozó gázainak 50-szeresével. És ha csak az európai talajok széntartalmának 0,1 százalékát szabadítanánk fel a levegőbe, az egyenlő lenne 100 millió autó éves kibocsátásával.

Valójában ha a termőföldek minősége tovább romlik, az veszélyeztetni fogja az éghajlatváltozás mérséklésére kitűzött célokat, és emelkedni fog a szén szintje a légkörben. Hála a rengeteg kampánynak, a méhek fontossága az élelmiszertermelésben elég figyelmet kap ma már a médiában, a közvéleményben és a politikusok között is, de a talaj szerepe ritkán merül fel. Ez tragikus, mivel a globálisan elfogyasztott napi kalória 98 százaléka a talajból jön.

tovább