Brexit-hatás

Hosszabb távon súlyos következményekkel járhat a brit kilépés, ha ennek hozadékaként mégis kétsebességű lesz az unió. Ha drasztikus változások nem indulnak el, akkor az agrártámogatások rendszere 2021-ig elvileg nem változik meg, hiszen éppen a támogatási rendszer reformját sürgető ország távozik. Jó lenne tehát biztosra menni abban, hogy a Brexit miatt egyelőre nincs okuk aggodalomra – legalábbis a következő öt évben – a magyar gazdáknak.

Az Európai Unióból való kilépés számos olyan területen okoz súlyos bizonytalanságot, ami létfontosságú a brit mezőgazdasági termelők számára – jelentette ki az Egyesült Királyság farmerszövetsége, a National Farmers’ Union (NFU), amely az elmúlt hetekben sorozatosan figyelmeztetett a lehetséges káros következményekre. A brit gazdálkodók eddig jelentős mennyiségű uniós támogatást kaptak – a Guardian szerint három éve az Egyesült Királyság teljes mezőgazdasági bevételének 68%-át tette ki a brüsszeli támogatás –, ugyanakkor London azt ígérte, deregulációval és nagyobb kormányzati hozzájárulással segítik a gazdákat a Brexitet követően.

A farmerszövetség egyik vezetője szerint a tagok joggal és sürgősen szeretnék tudni, a kilépés milyen konkrét hatással lesz vállalkozásukra, hogy minél hamarabb megkezdhessék az új helyzethez való alkalmazkodást. A szövetség július elsejére összehívott közgyűlése többek között arra keresi a választ, hogyan lehet elérni, hogy a legjobb feltételekkel jussanak be a brit mezőgazdasági termékek az EU piacára; hogyan tudják biztosítani a farmerek számára, hogy továbbra is fogadhassanak a betakarítás idejére szezonmunkásokat.

A brit gazdák számára tehát egyelőre nehéz elfogadni a népszavazás eredményét, hiszen egyértelmű vesztesek lesznek a következő években, amíg az útkeresés tart. Nem titok az sem, hogy a brit mezőgazdasági termelők többsége azt szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna. A kilépés ugyanis súlyos helyzetbe hozhatja az ágazat szereplőit, és az ország minden háztartásának több ezer font veszteséget jelentene.

tovább