Marci giliszta és a komposzt

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Herman Ottó Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitó eseményén, szeptember 26-án, a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át a legjobbnak ítélt múzeumpedagógiai foglalkozások elismeréseként az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjakat.

A szolnoki Dajmanich János Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum mellett — ebben az évben újra — a miskolci Herman Ottó Múzeum is a díjazottak között volt. Az Éltető talaj címet viselő kiállításhoz — mely a Pannon-tenger Múzeumban a múlt év októberétől 2016 februárjáig volt látogatható – készült foglalkozás-sorozat óvodásoknak, alsó- és felső tagozatos tanulóknak, s középiskolásoknak is korcsoportok szerint dolgozta fel a témát, s hívta fel annak fontosságára a figyelmet.

A kiállítás a Talaj Éve 2015 eseménysorozat apropóján született meg azért, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a talajoknak az élet szempontjából betöltött fontos szerepére, valamint arra, hogy Magyarország a talajokkal való ellátottság és azok kutatása szempontjából egyaránt „nagyhatalomnak” számít. A kiállítás a Kárpát-medence főbb talajait és azok kialakulását befolyásoló tényezőket mutatta be, kiemelve gazdasági jelentőségüket, érdekes és hasznos tulajdonságaikat. A kiállítás megrendezése egy példaértékű együttműködés során valósult meg: a múzeum partnerei a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Földrajz-Geoinformatikai Intézete és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány voltak. A kiállítás sikerét Dr. Dobos Endre, F. Nagy Zsuzsanna, a múzeum részéről Szolyák Péter és Watah Vera közös munkája alapozta meg. A tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programot Melnik Marianna, Berentés Ágnes és Éliás István dolgozták ki.

A Herman Ottó Múzeum múzeumpedagógiai műhelye már több ízben is részesült a mostanihoz hasonló elismerésben. 2008-ban az akkor még a Miskolci Galéria égisze alatt létrehozott Miskolci Múzeumpedagógiai Műhely (MIMUMU) képző- és zeneművészeti alapokon nyugvó, Kondor Béla életművét feldolgozó foglalkozását ismerték el ily módon, majd 2014-ben a szintén a galériában működő Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum kapott díjat, mellyel addigi munkáját jutalmazták. A múlt évi megnyitón is hallatta hangját a miskolci múzeum, hiszen itt mutatták be munkatársai azt a hátrányos helyzetű gyermekek bevonását célzó programot, amelynek továbbgondolására pár nappal ezelőtt kötött együttműködési megállapodást az EMMI és a múzeum, s amelynek keretén belül állami gondoskodásban élő gyermekek múzeumi oktatási-nevelési lehetőségeinek alapjai teremtődhetnek majd meg.

Melnik Marianna és Berentés Ágnes a díjazott múzeumpedagógusok
Melnik Marianna és Berentés Ágnes a díjazott múzeumpedagógusok

A most díjazott foglalkozások legkisebbeknek szóló része a Marci giliszta és a komposzt címet viselte, s az apróságok legnagyobb örömére mesébe foglalva mutatta be a lábunk alatt rejtőző világot. A kisiskolásokat az Él-tető talaj foglalkozások várták, amelyek kitértek a talajvédelem legfontosabb kérdéseire is. A nagyobbak a Kicsúszott a lábunk alól! címet viselő programban egy fiktív történet alapján, kísérlettekkel alátámasztva modellezhették, hogyan válik az élettelen kőzetből az élethez nélkülözhetetlen talaj. Mivel az iskolai tanagyagban gyakorlatilag minimális szerepet kap életünk egyik alappillére, a talaj, a foglalkozások, amelyek ennek sokoldalú jelentőségét, védelmét, megőrzésének fontosságát hangsúlyozták, igen hamar népszerűvé váltak. A sikert igazolja a mostani nívódíj is, mellyel 2003-ban óta azon intézményeket ismerik el, amelyek kimagasló eredményt értek el a múzeumi ismeretterjesztés, ismeretátadás területén.

A miskolci múzeum díjazott programját kidolgozó szakemberek a díj kapcsán elmondták: vidéki múzeum múzeumpedagógusaként jó érzés számukra az, ha más, nagyobb múzeumok tevékenysége mellett is kitűnik a munkájuk, és nem csak a látogatók száma igazolja, hanem a szakma is elismeri tevékenységünket. Külön öröm, hogy ezt az elismerést egy olyan programért kapták, melynek tudásanyaga hiányzik az oktatási rendszer tematikájából, és örülnek annak is, hogy a témát játékos és interaktív formában pótolhatták, adhatták át a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az Éltető talaj című időszaki tárlathoz a múzeumpedagógiai foglalkozásokon túlmenően többféle program is kapcsolódott: két alkalommal is társult hozzá pályaválasztási tanácsadó nap, amellyel a továbbtanulási döntéshez nyújtottak szakmai segítséget a szervezők.